Presidendi vastuvõtu kätlemistseremooniat pildistab vaid ametlik fotograaf

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendipaar hetk enne eelmise aasta kätlemistseremooniat Jõhvis.
Presidendipaar hetk enne eelmise aasta kätlemistseremooniat Jõhvis. Foto: Raigo Pajula

Vabariigi aastapäevale pühendatud presidendi vastuvõtu kätlemisosa jäädvustab tänavu vaid kantselei palgatud ametlik fotograaf, täpselt nii nagu lubas külaliste kaitsmiseks meedia eest presidendiproua Evelin Ilves veidi vähem kui aasta tagasi.


Presidendi kantselei nõunik Kristel Peterson sõnas, et piirangud kätlemisosa pildistamisel on tingitud ruumikitsikusest.

«Kätlemine toimub Vanemuise kontserdimaja esimese korruse fuajees, kus on äärmiselt piiratud ruumilised võimalused. Ning ruumikitsikus tingib selle, et fotograafid ei pääse kätlemist pildistama, kõik ei saaks sealt head pilti,» selgitas Peterson.

Kätlemisest teeb teleülekande rahvusringhääling. Samamoodi pildistab kätlemist presidendi kantselei ametlik fotograaf Toomas Volmer, kelle pildid lubab kantselei jooksvalt üles laadida. Rahvusringhääling kannab üle ka presidendi kõne ja kontserdi, ning seda signaali jagab ta ka teistele telekanalitele.

Peterson kinnitas, et muus osas fotograafidele piiranguid ei seata. «Kõik on nii nagu ikka. Võimalus on jäädvustada kõne ja kontserti ning külalisi saab pildistada vahetult pärast seda, kui nad on presidendipaari kätelnud ja fuajeest saali liiguvad. Kell 21.30 läheb vastuvõtu osa täie hooga käima ja siis on võimalik seal sündmusi kajastada,» rääkis Peterson.

Evelin Ilves kirjutas eelmise aasta märtsis, et temale kui peoperenaisele on kõige valusam kuulda, et presidendi vastuvõtule loobuti tulemast hirmu tõttu sattuda meedia häbiposti.

«Mõelge, mis tunne on näiteks väikelinna rahvaesindaja abikaasal, kelle foto ripub tabloidi posteril iga kassaaparaadi juures ja üle tema näo jookseb rasvane kiri «Ämber!». See on seik, mis muudab kuitahes ilusa ja väärika peo igikestvaks õudusunenäoks, mida mingil juhul korrata ei tihka,» märkis Ilves.

Samal põhjusel on tema sõnul juba ennetavalt tulemata jätnud ka mitmed armastatud kultuuritegelased. «Ma imestan, kust küll võetakse aastast aastasse need kibestunud tegelased, kes oma kurjust kaaskodanike peale välja valavad? Ja miks üldse peaks mõne inimese ainsat kleiti arvustama kõrgmoe kriteeriumide järgi? Kehavormidest ma üldse ei räägi.»

«Sestap, armsad peokülalised, ma luban teile - me kaitseme teid. Alates järgmisest aastast ei pääse kätlemisele mitte ükski teleoperaator või piltnik peale rahvusringhäälingu ja ametliku fotograafi,» kirjutas presidendiproua.

24. veebruaril kell 18 algab iseseisvuspäeva pidulik kontsert ning Vabariigi Presidendi ja proua Evelin Ilvese vastuvõtt Vanemuise teatri- ja kontserdimajas Tartus.

Presidendi kõne ja kontsert algab kell 19.30

Presidendipaari vastuvõtt algab kell 20.30, külaliste saabumisele on planeeritud tund.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles