Lang möönis probleeme menetluse venimise ja kohtute otsustamatusega

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Kuritegude aegumise juhtumeid on Eestis kahetsusväärselt palju ja kohtute otsustamatuse üle järelevalve puudulik, tõdes justiitsminister Rein Lang täna riigikogus.

Sotsiaaldemokraat Mark Soosaar küsis tänases riigikogu infotunnis justiitsministrilt kommentaari raskete kuritegude aegumise probleemi kota. Ta tõi näiteks Taivo Luige loo, kes pettis riigilt süüdistuse järgi välja 17 miljonit krooni, kuid juba üle aasta vanglas eeluurimise all istunud mehe kuritegu aegub 22. veebruaril kohtusse jõudmata. «Prokurörid, kohtunikud tunnistavad, et meie kohtusüsteem oli võimetu, hoolimata sellest, et mees on üle aasta juba ka trellide taga istunud,» avaldas Soosaar nördimust.

«Kui jutt on olnud kelmusega mingisuguste rahade väljapetmisest, siis ma kujutan ette, et seal ei ole lihtsalt uurimisorganid ja kohtusüsteem suutnud ettenähtud aja jooksul, mis minu hinnangul on piisavalt pikk, oma asju korralikult ära teha,» vasta Lang. «Kahetsusväärselt tuleb tunnistada, et neid juhtumeid Eestis ei ole mitte üks või kaks, vaid on üpris palju.»

Lang lubas, et menetlustähtaegadest tuleb homsel Eesti kohtunike täiskogul kindlasti juttu.

Lang ütles, et prokuröride ja kohtunike vastutuse küsimuses ta probleeme ei näe. Olemas on kõrgema astme kohtu kontroll alamastme kohtu otsuste üle. «Küsimus on kohtute otsustamatuse üle teostatavast järelevalvest ja see on problemaatiline,» tunnistas ta.

Parteitu Jaan Kundla küsis ajendatuna viimase aja korruptsioonijuhtumitest kohtunike seas, kas on ikka õige määrata kohtunikud ametisse eluks ajaks.

Lang juhtis oma vastuses tähelepanu, et selleks tuleks muuta põhiseadust. «Mina isiklikult ei poolda põhiseadusliku printsiibi muutmist. Ma leian, et Eesti kohtusüsteem on iseseisev võimuharu ja kohtunike määramine eluks ajaks on põhjendatud,» ütles Lang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles