Justiitsministeerium riigikogule kontrolli prokuratuuri üle ei annaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsministeerium
Justiitsministeerium Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Justiitsministeeriumil ei ole plaanis kanda kohtute ülesandeid üle riigikogu mõnele komisjonile, teatas ministeerium, kommenteerides Rahvaliidu eelnõu, mis looks riigikokku prokuratuuri järelevalvekomisjoni.

«Tõhus järelevalvemehhanism kriminaalmenetluse üle on täna juba täiesti olemas. Prokuratuuri üle teostab järelevalvet kohtuvõim ning selleks on ette nähtud eraldi ka kaebemenetlused,» ütles justiitsministeeriumi asekantsler Heili Sepp.

Rahvaliit andis eile riigikogule üle seaduseelnõu prokuratuuriseaduse muutmiseks, nii et prokuratuuri tegevuse vastavust Eesti põhiseadusele, kriminaalmenetluse seadustikule, karistusseadustikule ja prokuratuuriseadusele hakkaks kontrollima riigikogu põhiseaduskomisjon.

«Kohtusüsteemi dubleerimine eraldi komisjoniga ei ole justiitsministeeriumi hinnangul kindlasti põhjendatud. Lisaks annab sisuliselt prokuratuuri eest riigikogule aru justiitsminister, seega on olemas ka parlamentaarne kontroll,» ütles Heili Sepp.

Asekantsleri sõnul on justiitsministeeriumil käesoleva aasta tööplaanis kavas kaaluda prokuratuuriseaduse muutmist selliselt, et riigi peaprokurör oleks otse aruandekohuslane riigikogu ees, mis muudaks sellise aruandluse vahetumaks. «Ministeerium kaaluks sarnaselt andmekaitseinspektsiooniga ka riigi peaprokuröri puhul ühekordse ettekande tegemist parlamendikomisjonile kord aastas,» sõnas asekantsler.

«Kindlasti ei ole ministeeriumil aga plaanis tänaseid kohtute ülesandeid mõnele riigikogu komisjonile üle kanda,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles