Trammi- ja trollikoondisele kallineb elekter ligi poole võrra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Elektrituru avanemine tähendab Tallinna trammi- ja trollibussikoondisele (TTTK) seda, et elekter kallineb neile ligi poole võrra ning seetõttu tuleb töötajate palkasid alandama hakata.


TTTK juhatuse esimehe Toomas Sepa sõnul oli temale emotsionaalses mõttes see täiesti šokk, kui ta sai 8. veebruaril Eesti Energialt elektri hinnapakkumise, mis on senisest hinnast 43 protsenti kõrgem. Niisugune hind peaks hakkama kehtima 1. aprillist ning kestma kuni aasta lõpuni.

«Selline hinnatõus tähendab, et meie ettevõtte konkurentsivõime saab tugevasti räsitud ning olukorra parandamiseks on ainuke võimalus palkade alandamine või osalise tööaja senisest ulatuslikum rakendamine,» selgitas Sepp. «Koondamiste peale me ei lähe, sest nii on sätestatud ka meie kollektiivlepingus.»

Ta lisas, et kuna sõitjate arv on kahanenud, ei ole ka Tallinna linnavalitsusel võimalik piletitulu arvelt elektri kallinemist kompenseerida.

«Mina otsiksin küll muid võimalusi, et loobuda Eesti Energialt teenuse ostmisest,» ütles Sepp. «Hetkel ei oska öelda, kust me võiksime elektrit osta ja kas me seda üldse teeme, aga on ju olemas vastavad maaklerfirmad.»

Elektriraudtee juhatuse liige Riho Seppar ütles, et tema ei oska võimaliku elektrihinna tõusu mõjusid firma tegevusele veel hinnata, sest raudtee kogu infrastruktuur kuulub Eesti Raudteele, kes peab minema elektri vabaturule. Mingitest konkreetsetest numbritest ei ole Seppar kuulnud, kuid 43-protsendiline hinnatõus oleks kindlasti šokk.

Eesti Raudtee avalike suhete juhi Urmas Glase sõnul ei ole Eesti Energia raudteefirmale veel elektri hinnapakkumist teinud, mistõttu on vara rääkida selle mõjust ettevõtte tegevusele.

Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink ütles, et nende hinnapakkumised põhinevad elektri hetke turuhinnal, mis on aga pidevas muutumises. Lõplik hind pannakse paika ostu-müügilepingu sõlmimisel. Konkreetse kliendi puhul sõltub hind ka tema tarbimisgraafikust, krediidireitingust ja hinnariski taluvusest.

«Eesti Energia on avatud läbirääkimisteks lepingu tingimuste üle, vabatruru hind on kliendipõhine ning püüame kliendi jaoks jõuda parima lahenduseni,» mainis Rink. «Samuti on tarbijal võimalus küsida pakkumist teistelt turuosalistelt. Kui klient ei ole 1. aprilliks sõlminud elektrilepingut, müüb võrguettevõte talle elektrit bilansienergia hinnaga, mis on aga eeldatavalt kõige kallim. Me ei kavatse kergekäeliselt loobuda ühestki oma kliendist.»

Energiaturu maaklerfirma Nordic Power Management esindaja Tiit Nigul ütles, et firma tegeleb praegu usinalt päris mitme suurtarbijaga, et leida neile turul parimaid tingimusi pakkuv elektrimüüja. Kes kellega 1. aprilliks käed lööb, on praegu veel vara ütelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles