Toomla: volikogude ja riigikogu ametiaega võiks pikendada

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politoloog Rein Toomla
Politoloog Rein Toomla Foto: Ove Maidla.

Politoloog Rein Toomla hinnangul on Reformierakonna tänastest valimiskorralduse muudatusmõtisklustest kõige mõistlikum idee kohalike volikogude ja riigikogu ametiaja pikendamine viiele aastale.


Kui reformierakond teatas täna, et tulevikus võiks kaks valimist koondada samale aastale, kuid mitte samale ajale, siis Rein Toomla sõnul poleks sääraseid muutusi vaja. «Mina ei näe üldse mingisugust probleemi, et igal aastal toimuvad valimised. Lõppkokkuvõttes on valimised demokraatia üks väga olulisi koostisosi ja neid valimisi ei ole mõtet peljata,» märkis Toomla.

Praegune jutt sarnaneb tema sõnul toolide ümbertõstmisega. «Aga kas siis kvartett kõlab paremini? Ei ole põhjust praegust korda peljata, las need valimised olla eri aegadel.»

Samas pidas ta kaalumistväärivaks ideeks seda, et ka riigikogu ja kohalikud volikogud võiks ametis olla viis aastat. «See võiks olla päris mõistlik, siis saab valimisi hajutada. Sellel ideel, et teha igasuguste valimiste tsükkel viieks aastaks, sellel on suurem jume,» ütles Toomla.

Tema sõnutsi ei saa kõnealuseid muudatusi käsitleda valimisreformiga, sest ei muutu valimise põhimõtted.

Politoloog arvas, et teatud muudatuste sisseviimine võiks toimuda suurema valuta. «Kui mõne aasta eest pikendati kohalike volikogude toimimisaega kolmelt aastalt neljale, siis see ei tekitanud mingit erilist lärmi. Ka uus ametiaegade pikendamine läheks ilmselt samamoodi. Selleks tuleb muidugi põhiseadust muuta. Kui me tahame nii riigikogu kui kohalikku võimu volitada viieks aastaks.»

Toomla arvates võib Reformierakonna kavade taga olla masendus Eesti poliitilisest kultuurist. «Seal on teinekord selliseid asju, mis ühele või teise erakonnale või poliitikule või ühiskonnaelu tegelasele ei pruugi meeldida. Aga see kindlasti ei paranda mingisugust demokraatiat, kui me nüüd valimised kokku paneme. Kui nad sel kombel laiali on praegu, siis las nad olla.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles