Reedel toimuvad Nõval proovilaskmised õhutõrjekahuritest

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol Eesti õhutõrjujad Soomes laskmas
Fotol Eesti õhutõrjujad Soomes laskmas Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Reedel, 12. veebruaril toimuvad Nõval Liivase rannal proovilaskmised 23 mm õhutõrjekahuritest, mille raames viiakse läbi ka müra- ja linnustiku-uuringud laskmise võimalike mõjude hindamiseks.


Samuti võimaldavad proovilaskmised esmakordselt Eestis korraldada õhutõrjekahurite lahinglaskmised õhusihtmärkide pihta ning viia läbi 'hutõrjepataljoni kahuripatarei õppekogunemine, teatas kaitseministeerium.

Laskmiste käigus viivad OY Akukon spetsialistid läbi vajalikud müra- ja vibratsiooni-uuringud ning linnustikuekspert Tiit Randla teostab linnustikuseiret. Uuringute tulemused selguvad märtsi lõpuks ning avalikustatakse kaitseministeeriumi kodulehel.

Proovilaskmised toimuvad keskkonnaameti ja riigimetsa majandamise keskuse loal ning on kooskõlastatud Nõva vallavalitsusega. Samuti sõlmis kaitseministeerium Nõva vallaga proovilaskmiste läbiviimiseks heade kavatsuste kokkuleppe, mis paneb paika kaitseministeeriumi ja kaitseväe kohustused.

Proovilaskmised toimuvad 2007. aastal käivitatud programmi raames, millega kaitseministeerium ja kaitsevägi otsivad Eesti rannikul sobilikke asukohti merele suunatud õhutõrje- ja suurtükiväelaskmiste tarbeks, mis on hädavajalikud kaitseväelaste normaalseks väljaõppeks.

Lisaks Nõvale viiakse lähi-aastatel sarnased proovilaskmised ja keskkonnamõõtmised läbi ka teistes tulevaste harjutusalade võimalikes asupaikades. Seejärel valivad kaitseministeerium ja keskkonnaamet koostöös kohalike omavalitsustega välja sobivaimad asukohad, mida kaitsevägi hakkaks kasutama kokku mõnel talvepäeval aastas.

Kaitseministeeriumi infrastruktuuriosakonna juhataja Nele Loorentsi sõnul näitavad senised põhjalikud keskkonna-uuringud ja teiste riikide kogemused, et merele suunatud laskeharjutused ei avalda keskkonnale märkimisväärset mõju. «Reedesed proovilaskmised võimaldavad meil siiski reaalses olukorras hinnata laskmiste müra ja mõju linnustikule ning elukeskkonnale, samuti maandada avalikkuses esinenud arusaadavaid hirme ja väärarusaamu,» selgitas Loorents.

Kell 12.00-14.00 on reedeseid laskmisi võimalik külastada ka kohalikel elanikel. Selleks tuleb koguneda kella 12ks Nõva rannas asuva Peraküla telkimisala juurde viiva tee ajutise tõkkeposti juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles