Viimane Eesti luurerühm jõudis Kosovost koju

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pool aastat Kosovos teeninud luurerühm Estrif-6 jõudis koju.
Pool aastat Kosovos teeninud luurerühm Estrif-6 jõudis koju. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna pärastlõunal jõudis kodumaale pool aastat Kosovos teeninud luurerühm Estrif-6, mis oli viimane Eesti üksus NATO juhitud rahutagamisoperatsioonil Kosovos.

«Eesti võib uhke olla,» ütles Tallinna lennujaamas Maaväe ülem kolonel Indrek Sirel Estrif-6 kaitseväelastele. «Ühes kriisipiirkonnas, kuhu meie riik on oma kaitseväelased appi saatnud, on olukord sedavõrd paranenud, et saame oma üksused tagasi koju tuua,» lisas ta.

Kaitseliidu baasil moodustatud luurerühm Estrif-6 teenis Põhja-Mitrovica lähistel asuva Taani pataljoni koosseisus alates eelmise aasta augustist. Poole-aastase missiooni jooksul olid rühma ülesanneteks luurepatrullid ja läbiotsimised ning erinevate objektide julgeoleku tagamine.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo ja Kaitseliidu ülem kolonelleitnant Raivo Lumiste autasustasid Estrif-6 liikmeid 8. veebruaril Mitrovica sõjaväebaasis korraldatud pidulikul lipulangetamistseremoonial kaitseministeeriumi rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel osalenute medalitega.

Eesti kaitsevägi osaleb NATO juhitud rahutagamisoperatsioonil Kosovos alates 1999. aasta novembrist.

Mitmeotstarbelised sõjaväepolitseirühmad Estpatrol-1 kuni Estpatrol-14 osalesid Kosovos NATO rahutagamisoperatsioonil Itaalia karabinjeeride juhitud rahvusvahelise eriotstarbelise üksuse koosseisus koosseisus 1999. aasta novembrist kuni 2006. aasta detsembrini.

Balti luureeskadronid Baltsqn-7, Baltsqn-10 ja Baltsqn-13 osalesid Taani pataljoni koosseisus missioonidel 2003. aasta märtsist kuni 2006. aasta augustini.

Kaitseliidu baasil moodustatud luurerühmad Estrif-1 kuni Estrif-6 osalesid Kosovos 2007. aasta veebruarist kuni 2010. aasta veebruarini.

Tänaseks on Kosovos teeninud peaaegu 800 Eesti kaitseväelast.

Eesti kaitseväge jääb Kosovosse esindama allohvitser KFORi peakorteris Pristinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles