Liis Haavel mõisteti pettuste eest vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liis Haavel koos kaitsja Sven Sillar.
Liis Haavel koos kaitsja Sven Sillar. Foto: Peeter Langovits

Harju maakohus tunnistas täna Liis Haaveli (30) süüdi vanuritelt raha ja vara väljapetmises ja määras talle karistuseks osaliselt reaalse vangistuse, samuti peab ta hüvitama kannatanute tsiviilhagid. Tema kaasosalised mõisteti vangi tingimisi.

Haavelile mõisteti karistuseks 4 aastat vangistust, millest ta peab reaalselt ära kandma 6 kuud. Sellest arvestatakse maha naise eelvangistuses viibitud aeg, nii et kohtuotsuse jõustumisel läheb ta vangi veel 4 kuuks ja 11 päevaks. Ülejäänud vangistuse kannab Haavel tingimisi 5-aastase katseajaga. Samuti mõisteti Haavelilt välja kohtukulud: sundraha 6525 krooni, ekspertiisitasud 8448 krooni ja kaitsja tasu 17 644 krooni.

Naine mõisteti süüdi kelmuses, arvutikelmuses, tähtsa isikliku dokumendi kuritarvitamises ja varguses, Vello Loit (45) kelmuses ja Raivo Palmre (59) kelmusele kaasaaitamises ja tähtsa isikliku dokumendi kuritarvitamises.

Liis Haavel ütles, et ei saa kohtuotsusest aru ning kohus selgitas talle. Naine pahandas, et temast sellise pildi loomises on süüdi ajakirjandus.

Prokurör Vallo Kariler ütles, et tema taotles muidugi rangemat karistust. Esialgu tutvub ta aga põhjalikult kohtuotsusega ja seejärel otsustab, kas kaevata see edasi ringkonnakohtusse. 

Loit tuli politsei saatel

Haaveli kaaskohtualune Vello Loit toodi kohtusse kahe politseiniku saatel, kuna ta üleeile hilines kohtusse.

Loit mõisteti tingimisi vangi 2 aastaks ja 6 kuuks 3-aastase katseajaga kriminaalhooldaja kontrolli all. Temalt mõisteti välja 6525 krooni sundraha, ekspertiisitasu 2064 krooni ja kaitsjatasu 1209 krooni.

Kolmandale kohtualusele, Raivo Palmrele mõisteti 6 kuud vangistust tingimisi 3-aastase katseajaga. Tema peab maksma 6525 krooni sundraha ning 1000 krooni kaitsja tasu.

Kohtuotsuse edasikaebamiseks on kohtualustel aega seitse päeva.

Kannatanute tsiviilhagide osas rahuldas kohus prokurör Vallo Karileri taotlused. Kannatanuid oli palju, kuid täna mõisteti Liis Haavelilt välja nelja inimese kahjud, mille summad ulatuvad 5000 kroonist kuni 400 000 kroonini - kokku 440 605 krooni ja 47 senti. Ühe tsiviilhagi jättis kohtus läbi vaatamata.

Vello Loidile kuuluv ehitis Lepiku tee 32 jäeti esialgu aresti alla, kuni tsiviilasjas jõutakse kohtulahendini. Loidile kuuluva sõiduauto Lexuse võõrandamise märge aga tühistati.

Ringkonnaprokurör Vallo Kariler süüdistas Haavelit kokku viieteistkümnes kuriteoepisoodis, millest kolm pani ta toime koos Loidiga. Haavelit süüdistatakse nelja kinnistu, kuue sülearvuti ja ühe mobiiltelefoni väljapetmises aastatel 2002-2005. Hiljem pettis ta Palmre abiga ühelt kannatanult välja 400 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles