Keskerakond pärib Paetilt aru Markovi uute ähvarduste kohta

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Markov.
Sergei Markov. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon esitas täna välisminister Urmas Paetile arupärimise Vene duumasaadiku Sergei Markovi juhtumi tõttu.


Arupärimise üle andnud Toivo Tootseni sõnul on juhtumis ilmnenud uusi asjaolusid ning välisminister pole võtnud kasutusele piisavalt meetmeid, et kaitsta riigikogu otsusena kinnitatud Eesti julgeolekupoliitika alustes sätestatud põhimõtteid.

«Tahame välisministrilt teada, kas on nõus tunnistama tänases olukorras, kus Vene riigiduuma liige jätkab Eesti ühiskonna provotseerimist, et Sergei Markovi viisakeelu tühistamine õõnestas Eesti välisministeeriumi usaldusväärsust?,» küsis Tootsen. «Millistel kaalutlustel või faktide ilmnemisel olete te nõus tegema ettepaneku Sergei Markovi arvamiseks sissesõidukeelu nimekirja?»

Tootsen meenutas, et eelmise aasta 30. septembril oli riigikogus umbusaldushääletus välisministri ja justiitsministri vastu.

Keskerakonna kinnitusel on tänaseks Markovi juhtumis ilmnenud uusi asjaolusid. Markov on andnud mitmeid Eestile vaenulikke intervjuusid, milles ähvardab Eestit nn mustade pantritega ning uute protestiaktsioonidega.

Tootsen tuletas meelde, et Sergei Markovile kuulub juba varasemast ajast tsitaat: «Rääkides küberrünnakutest Eesti vastu - ärge muretsege, selle rünnaku korraldas mu assistent. Ma ei ütle teile tema nime, sest siis ei pruugi ta viisat saada.»

Välisminister Paetil tuleb arupärimises vastata kuuele küsimusele. Muuhulgas soovivad arupärijad teada, kas välisminister Paet kavatseb jätkuvalt vaadata pealt, kuidas üks teise riigi kõrge ametiisik kasutab mõjukaid kanaleid Eesti maine kahjustamiseks?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles