Soome politsei kahtlustab eestlasi afgaanide illegaalses riiki toomises

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollarid
Dollarid Foto: SCANPIX

Soome politsei kahtlustuste järgi toimetati Afganistanist pärit illegaalid riiki Venemaalt, ettevõtmise taga on arvatavasti Eesti ja Afganistani kodanikud.


Politsei ja Soome lahe rannavalve tegid kindlaks kuritegeliku jõugu, mille liikmed müüsid afgaanidele reise Moskvast Soome, vahendas Helsingin Sanomat.

Afgaanid toodi Soome Eesti, Valgevene ja Läti kaudu.

«Ülekuulamistel selgus, et üks täiskasvanud inimene pidi reisi eest maksma keskmiselt 10 000 dollarit. Üks neljaliikmeline pere maksis aga kokku 33 000 dollarit,» rääkis Helsingi keskkriminaalpolitsei komissar Jari Koski.

Illegaalse sisserände korraldamises kahtlustatakse Eesti ja Afganistani kodanikke. Uurimise ajal on peetud kinni kokku  seitse inimest.

Helsingi sadamas peeti eelmise aasta oktoobris kinni kaks eesti meest ja novembris võeti Läänesadamas kinni veel üks eestlane. Mõlemal korral sõidutasid eestlased isikutunnistusteta afgaani mehi.

Detsembris jäi ametivõimudele vahele afgaani naist ja kahte last illegaalselt Soome sõidutada püüdnud afgaani mees.

Võimaliku süüdistuse esitamiseni on jõudnud kolm juhtumit, kus sama jõuk toimetas Soome kokku 18 afgaani. Kohtuprotsess kahtlusaluste üle algab veebruaris.

Politsei väitel senist marsruuti Moskvast Soome jõuk enam ei kasuta. Küll aga otsitakse pidevalt uusi võimalikke sissepääsu variante Soome ja teistesse Põhjamaadesse.

«Politsei eesmärgiks pole takistada turvapaikade taotlemist, vaid paljastada kriminaalid, kes süsteemist kasu saavad,» ütles Koski.

Aastal 2008 taotles Soomest turvapaika 254 afgaani, 2009. aastal olid neid aga juba 500.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles