Reinsalu: vaja on uut lastekaitseseadust

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu
Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu Foto: Toomas Huik

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Urmas Reinsalu hinnangul vajab Eesti uut lastekaitseseadust, kuna vana on aegunud ning seda tuleks oluliselt täiendada.

Reinsalu piiritles tänasel sotsiaalkomisjoni avalikul istungil kolm probleemsest valdkonda, millega lastekaitses tuleks lähitulevikus tegeleda.

Esiteks oleks vaja uut lastekaitseseadust. «Uus lastekaitseseadus ei tohi olla lihtsalt deklaratiivne dokument, vaid peaks olema piisavalt detailne, määratledes selged kohustused omavalitsustele ja pannes paika teavitussüsteemi, kuidas informatsioon hätta sattunud lapsest liigub erinevate institutsioonide vahel, kaasates ühtsesse süsteemi nii hariduse, politsei kui ka meditsiinivaldkonna,» seletas Reinsalu.

Teiseks peaks uus lastekaitseseadus Reinsalu sõnul sisaldama rakendussüsteemi, mis praegu puudub. «Seadus ilma tõhusa rakendussüsteemita jääb jõuetuks. Selle rakendussüsteemi osaks peaks kindlasti olema ka lasteombudsmani institutsiooni loomine,» märkis ta.

Kolmandaks tuleks Reinsalu hinnangul ette näha teenuste ja toetuste süsteem, mis oleks tõepoolest ka kättesaadav, samas kui praegu sõltub see väga palju kohalike omavalitsuste võimekusest. Reinsalu hinnangul peaks see süsteem sisalduma juba kohalike omavalitsuste arengukavas.

Riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni aseesimees Mai Treial rõhutas, et praegustes oludes on kõige tähtsam tagada peredele kindlustunne. Tema hinnangul tuleks põhirõhk panna laste vaesuse ennetamisele ja sotsiaalse ebavõrduse vähendamisele.

«Ainuüksi arengukavast jääb väheks, kui poliitikud ei suuda paindlikult, reaalsetest vajadustest lähtuvalt, äärmuslikus olukorras vajalikke otsuseid teha,» kommenteeris Treial.

Reinsalu kinnitusel jätkab sotsiaalkomisjon lastekaitse teema käsitlemist oma istungitel tuleval nädalal. Kavas on arutada lapse õiguste tagamise strateegia 2004-2008 kokkuvõtteid ja järeldusi. Ka kaalub komisjon võimalust algatada lastekaitse teema arutelu riiklikult tähtsa küsimusena riigikogu täiskogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles