Afganistanis algas NATO juhitud suurpealetung

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merejalaväelased Marjah'st kirdes.
Merejalaväelased Marjah'st kirdes. Foto: AFP / Scanpix

USA võimude teatel algas Afganistanis Helmandi provintsis suurim NATO juhitud pealetung Talibani tugipunktidele alates 2001. aastast, kui Talibani võim riigis kukutati.

Helmandi provintsis Marjah' piirkonnas toimuvast suurpealetungist võtavad osa USA, Briti, Kanada, Prantsuse, Afganistani, Taani ja Eesti üksused, vahendas BBC News.

Suurpealetungis Marjah' piirkonnas, mida peetakse suurimaks mässuliste kontrolli all olevaks kogukonnaks riigis, osaleb tuhandeid sõdureid. Paljud kohalikud on operatsiooni Moshtarak eest pagenud. NATO on enne pealtungi algust levitanud piirkonnas lendlehti, millel on kohalike sõnul üles loetletud keskvõimu vastaste sõjapealike nimed.

USA merejalaväelaste juhitavas operatsioonis, mille nimi tähendab dari keeles «koos», lööb NATO ja Afganistani vägede poolel kaasa 15 000 sõdurit. Eesmärgiks on haarata oma kontrolli alla Marjah’ linn, mis on Talibani viimane suur tugipunkt riigi lõunaosas.

NATO on ka varem Marjah’t rünnanud, kuid pole vägede vähesuse tõttu suutnud seda oma kontrolli all hoida. Sel korral on liitlasväed aga kindlad, et mässulised surutakse lõplikult maha, ütles Helmandis asuva Briti väekontingendi komandör James Cowan.

Marjah on viimane osa Helmandist ja tervest Afganistanist, kus siiani domineerib Taliban.

Kaitseväe teavitusosakonna ülema major Peeter Tali teatel võtab Estcoy-9 pealetungist osa koos Afganistani armee kompaniiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles