Virumaa Muuseumid peab turvafirmat kasutuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varastatud suurtükk.
Varastatud suurtükk. Foto: Politsei

Viiel korral sissemurdmist taluma pidanud Rakvere ordulinnuse haldaja kaalub turvafirmaga G4S lepingu lõpetamist, sest ei märka lepingust tõusvat kasu.


«Linnusesse on viiel korral sisse murtud,» ütles SA Virumaa Muuseumid juhataja Ants Leemets ja lisas, et siiani pole linnusele teenust osutavast turvafirmast G4S mingit kasu olnud. Sihtasutus kaalub turvafirmaga lepingu lõpetamist, kirjutab Virumaa teataja.

Viimaseks piisaks karikas sai see, kui ajavahemikul 17.-22. juulini varastati Rakvere ordulinnuse vahitornist signaalsuurtükk koos alusega.

Turvafirma G4S Ida-Eesti arendusdirektor Imre Soom ütles, et sisekontroll peab selgitama, kas ettevõte tegi omalt poolt kõik selleks, et linnuse vara säilitada.

Soomi sõnul oli suurtükk kohas, kuhu ükski turvakaamera ei näidanud. Samas tunnistas arendusdirektor, et turvafirmat suurtüki paigaldamisest ei informeeritud.

Leemetsa sõnul on 18. sajandist pärit signaalsuurtüki pikkus umbes 60 cm. Suurtüki puust lafett on tellimustööna tänapäeval valmistatud. Leemets pakkus, et mõlemad kokku kaaluvad sadakond kilogrammi ja neid oli võimalik linnusest välja viia näiteks suuremas spordikotis.

Sihtasutuse juhi hinnangul pandi vargus toime kas öösel või hommikupoolikul, sest muul ajal on linnuses vahisõdur, kes oleks kahtlast tegevust märganud.

Et signaalsuurtükk oli museaal, siis rahalises väärtuses pole seda arvele võetud. Leemets pakkus, et vargusega tekitati linnusele kahju ligikaudu 40 000 krooni.

Taastamistöödega siiski sihtasutus veel ei kiirusta. «Loodame, et politsei saab suurtüki kätte,» sõnas Leemets.

Politsei alustas juhtunu kohta kriminaalmenetlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles