Marjah' pealetungi aeglustavad pommid ja snaiprituli

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis Talibani käest Marjah' piirkonda tagasi võtvaid koalitsioonivägesid aeglustavad miinid ja mässuliste snaiprituli, vahendab uudistevõrk AFP sõjaväejuhte. Praeguseks on teatatud kahe koalitsioonisõduri – ühe briti ja ühe ameeriklase – langemisest.

Sõjaline operatsioon, mille nimi on Moshtarak ehk dari keeli «Koos», on NATO suurim alates Talibani kukutamisest 2001. aastal. Sellel osalevad USA, Briti, Afganistani, Kanada, Prantsuse ja Estcoy-9s teenivad Eesti sõdurid.

Lõuna-Afganistanis USA merejalaväelasi juhtiv brigaadikindral Larry Nicholson kirjeldas Moshtaraki esimest päeva sõnaga «hea» ning ütles, et praeguseks on juba mitu tuhat merejalaväelast Marjah's.

Samas tunnistas Nicholson, et Taliban osutab tema meestele ka vastupanu. «Me saime rohkelt snaiprituld,» rääkis ta, lisades, et nad on leidnud rohkelt mässuliste isevalmistatud pomme.

Just sellised «kodupommid» – odavad ja lihtsasti valmistatavad – on üks põhiline Talibaniga võitlevate koalitsioonisõdurite surmapõhjus. Väidetavalt on mässulised kogu Marjah' linna ja selle ümbruse üle külvanud pommidega, mida on väga raske avastada.

«Eile tulistasime me 17 Hellfire' raketti tüüpidele, kes paigaldasid pomme,» vahendas Nicholsoni juttu uudistevõrk AFP. Pealetungi esimesel päeval langenud britt saigi surma pommiplahvatuses samasse piirkonda jäävas Nad Ali linnas, ameeriklane langes Marjah' linna sees aset leidnud tulevahetuses Talibaniga.

Sel operatsioonil Afganistani vägesid juhtiva kindral Sher Mohammad Zazai teatel sai pealetungi esimeste tundide jooksul surma vähemalt 20 Talibani võitlejat. BBC andmeil oli tapetud taliibidest vähemalt kuus pärit väljastpoolt Afganistani.

80 000 elanikuga Marjah asub Helmandi jõe oru keskosas. Siiani on seal domineerinud Talibani mässulised ja nendega seotud narkoärikad. Selle piirkonna Afganistani keskvõimu kontrolli alla toomine on esimene proovikivi USA presidendi Barack Obama lisavägede kampaaniale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles