Konkurentsiamet soovitab Tallinnal jäätmepõletustehase rajamiseks konkurss korraldada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügila.
Prügila. Foto: Raigo Pajula.

Konkurentsiamet leiab, et Tallinna linnavalitsuse võimalik kavatsus suunata kõik linna haldusterritooriumil tekkivad jäätmed ühe ettevõtja poolt rajatavasse jäätmepõletusjaama võib oluliselt mõjutada konkurentsiolukorda nii kaugkütte- kui elektriturul.


Konkurentsiamet soovitab linnavalitsusele hoiduda ainuõiguse või muu eelisseisundi andmisest ühele jäätmekäitluskohale, teatas konkurentsiameti üldosakonna juhataja Maarja Uulits.

«Konkurentsiameti hinnangul ei kohusta jäätmeseadus omavalitsust ühte jäätmekäitluskohta valima, neid kohti võib olla ka mitu. Kuigi omavalitsusel on õigus piirata jäätmekäitluskohtade hulka näiteks geograafilisest kriteeriumist lähtudes, ei anna see õigust piirata jäätmekäitluskohtade valikut ühe konkreetse ettevõtjaga. Võimalus teenust osutada peab jääma avatuks kõigile seaduslikele kriteeriumitele vastavatele ettevõtjatele,» ütles Uulits.

Konkurentsiamet rõhutab, et kuna mis tahes konkurentsipiirangud võivad tarbijate huve tõsiselt kahjustada, võib neid rakendada üksnes juhul, kui eksisteerivad ülekaalukad avalikud huvid, mida ei ole võimalik saavutada kasutades teisi, konkurentsi vähem kahjustavaid meetodeid.

Millist eelist omab jäätmete reserveerimine ühele ettevõtjale võrreldes olukorraga, kus jäätmete pärast konkureeriksid kõik teatud kriteeriumitele vastavad ettevõtjad, ei ole linnavalitsus konkurentsiametile teatanud.

«Kui Tallinna linnavalitsus siiski leiab, et ainuõiguse andmine mõnele jäätmekäitluskohale on avalikes huvides, tuleb selleks korraldada läbipaistev konkurss vastavalt konkurentsiseaduse paragrahvile 14. Sel viisil saaksid ka teised teenust pakkuvad ettevõtjad läbipaistvatel tingimustel oma pakkumise teha ning ka avalikkus oleks teadlik, milline on konkursi korraldamise eesmärk ja millised on ettevõtjatele seatud tingimused,» selgitas Uulits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles