Estcoy-9 aitab afgaanidel külasid valitsuse kontrolli alla võtta

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdurid Afganistanis.
Eesti sõdurid Afganistanis. Foto: Kaitsejõudude peastaap

Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis suuroperatsioonil Moshtarak osalev Eesti kompanii Estcoy-9 tegutseb sellesama patrullbaas Wahidi ümbruses, kus nad on kogu aja teeninud.

Nad Ali piirkond, kus asub ka Wahid, on koos Marjah' linnaga see ala, mille Talibani võimutsemise alt Afganistani seadusliku võimu alla toomine on operatsiooni Moshtarak eesmärk. Selle pealetungi ajaks toodi varemgi selles keerulises kohas tegutsenud Estcoy-9-le appi ka Afganistani enda armee (ANA) kompanii.

Praegu on Estcoy-9 koos afgaanidega baasist väljas külasid valitsuse kontrolli alla võtmas. Ühtki lahingkontakti Talibaniga neil kaitseväe teavitusosakonna ülema major Peeter Tali kinnitusel olnud pole, küll aga on see terroriorganisatsioon jätnud oma märgi nende teele isevalmistatud lõhkekehade näol.

«Tundub, et praegu ongi kõige suurem risk isevalmistatud pommid,» märkis Tali. Tema andmeil on Estcoy-9 leidnud mitmeid pomme – nende kahjutuks tegemine ja seega ümbruskonna teede kohalike inimeste jaoks taas ohutult liigeldavaks muutmine on ka üks Moshtaraki eesmärke.

«Kohalik elanikkond on ANA võtnud väga hästi,» lisas Tali, meenutades, et nende eelis NATO sõdurite ees on asjaolu, et nad räägivad oma rahvaga sama keelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles