Riigihangete amet: uurisime ainult hankija tegevust

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: : montaaž Katri Karing

Riigihangete ameti kontrolliakt töötukassa meenehankest avastatud rikkumistest puudutab vaid hankija tegevust, võimalikku sugulussidemetest tulenevat konflikti see ei hinda.


Riigihangete ameti hankeosakonna juhataja Andres Veel sõnas, et töötukassa hankega seoses on seni kaks asja segamini aetud. Üks on isikute võimalik vastutus ja sugulussidemed. Teine on hankija tegevus riigihangete seaduse mõistes. «Meie akt on tehtud ainult hankija suhtes. Seal hinnanguid inimeste tegevusele ei ole. Seepärast me ei tea, mis seisukohast prokuratuur seda menetleb. Aga ka hankija tegevuse suhtes on võimalik väärteomenetlus läbi viia. Selleks on seaduse järgi kaks aastat aega,» rääkis Veel.

Andres Veel rääkis lisaks, et kontrolliakt saadeti prokuratuurile mitte seisukoha võtmiseks, vaid lihtsalt teadmiseks. «Lugesime, et prokuratuur on meenehanke osas kaebuse saanud ja saatsime ka oma akti teadmiseks. Kui nemad peaksid sama asja uurima hakkama, siis ei oleks neil vaja topelt tööd teha.Ega me mingisugust taotlust sinna juurde ei pannud,» selgitas ta.

Riigihangete amet on riigihangete seaduse rikkumiste osas kohtuväline menetleja. Juba sõlmitud lepingute tühistamisi seadus ette ei näe. «Kuid isik, kes on rikkumised korda saatnud, võib väärteomenetluse saada,» ütles Veel.

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas riigihangete ameti kontrolli tulemusi hinnates töötukassa meenehanke asjus kriminaalmenetluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles