Uus töölepinguseadus võttis lastekodutöötajailt pika puhkuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu lastekodu.
Pärnu lastekodu. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui varem said lastekodude töötajad sarnaselt koolide õpetajatega puhata 56 päeva aastas ja töötada 35 tundi nädalas, siis mullu juulis uue töölepinguseaduse jõustudes võeti neilt see võimalus ära.



Nii saatis riigi- ja omavalitsusasutuste töötajate ametiühingute liit (ROTAL) jaanuari lõpus sotsiaalminister Hanno Pevkurile kirja, kus selgitab probleemi ning soovib, et see võimalus nii lastekodude kasvatajatele, logopeedidele, psühholoogidele kui ka teistele eripedagoogidele tagasi antaks.

Praegu on ROTALi juhi Kalle Liivamägi sõnul tekkinud lastekodudes olukord, kus kodu direktoril on õigus ühel hetkel oma töötajatele lihtsalt öelda, et teete sama raha eest rohkem tööd ning puhata saab nüüd 56 päeva asemel 28.

Naabrid puhkavad vähem


Nii tõstis näiteks oma töötajatel koormust Pärnu lastekodu. Direktor Priit Suti sõnul nõustusid aga kõik töötajad uuele lepingule alla kirjutama.

«Ma arvan, et väga palju sõltub selliste otsuste tegemisel selgitustest ja töötajatega suhtlemisest,» rääkis ta ning lisas, et kompromissi töötajatega leidsid nad nii, et jätsid alles rohkem puhkepäevi aastas kui seaduses ette nähtud – 42.

Tartu väikelastekodu Käopesa vanempedagoogi Taivi Kõivu sõnul ei kujuta ta ette, et peaks nädalas töötama praegusest veel rohkem ja seejärel saama puhkust vaid 28 päeva aastas.
Käopesas elab 56 last, neist kõige pisem kahenädalane. Kõik elanikud on lastekodus aga erivajadustega. Pärast uue töölepinguseaduse jõustumist pole töötajate senist puhkuste ja töötamise korda muudetud.

«Olen 20 aastat niimoodi töötanud ega kujuta ette, et nüüd peaksin teisiti,» rääkis Kõiv. «Meie lapsed vajavad palju hoolt ning inimeste töökoormust suurendades ja puhkust vähendades põlevad nad lihtsalt nii emotsionaalselt kui ka füüsiliselt läbi.»

Samas olevat nii Soome kui ka Rootsi lastekodutöötajad siin viibides teinud suured silmad, kui kuulsid, et Eestis saavad nende kolleegid puhata aastas 56 päeva. Näiteks Soomes puhkavad sama valdkonna töötajad 28, mõnes kohas isegi vaid 20 või kümme päeva aastas.

Raskem kui tavakoolis


Käopesa direktori Tiiu Reegi sõnul on seadusemuudatus ebavõrdne, aga eelkõige tekkis tal küsimus, miks saatis ametiühing selle kirja sotsiaalministeeriumi nüüd, miks keegi sel ajal suud ei paotanud, kui seadust tehti.

«Meie ei saanud seaduse tegemise juures osaleda, aga ametiühing osales,» ütles ta. «Mina juhina ei saa endale seda lubada, et kirjutan lepingule alla ja pärast hakkan kaagutama.»

Kuna Reek ei ole kunagi tavakoolis töötanud, ei saa ta seal töötamist lastekoduga võrrelda. «Aga kuna töötan selles asutuses, siis tahaksin küll öelda, et siin on raskem töötada, juba emotsionaalselt raskem,» ütles ta.

Enne ja nüüd
Lühendatud tööaeg (35 tundi nädalas) ja 56 puhkepäeva kehtis kuni 30.06.2009:
•    koolide ja muude lasteasutuste õpetajatele, kasvatajatele ja teistele õppe- ja kasvatusalal töötavatele isikutele,
•    tervishoiuteenuse osutajaga sõlmitud töölepingu alusel töötavatele psühholoogidele ja logopeedidele,
•    lastekodude ja teiste hoolekandeasutuse kasvatajatele, sotsiaalpedagoogidele, logopeedidele ja eripedagoogidele.
Alates 1.07.2009:
•    töölepinguseadus jätab lühendatud tööaja mõjualast hoolekandeasutuste töötajad välja,
•    riigi ja omavalitsuste töötajate ametiühingute liit leiab, et üht ja sama tööd tegevate töötajate eristamisel ei lähtu seadus mitte töö iseloomust, vaid asutuse nimest ja liigist, mis seab hoolekandeasutuse töötajad ebavõrdsesse olukorda.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles