Lumevallid tekitavad liikluses ohtlikke olukordi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle ristmiku juures Tallinnas Kuldnoka tänaval sai paar päeva tagasi viga kümneaastane laps, kuna pööret sooritanud veokijuht ei märganud lumehange kõrval seisvat tüdrukukest. Laps jäi veoki ja hange vahele ning viidi haiglasse.
Selle ristmiku juures Tallinnas Kuldnoka tänaval sai paar päeva tagasi viga kümneaastane laps, kuna pööret sooritanud veokijuht ei märganud lumehange kõrval seisvat tüdrukukest. Laps jäi veoki ja hange vahele ning viidi haiglasse. Foto: Liis Treimann

Mõni päev tagasi sai Tallinnas viga kümneaastane laps, kes jäi veoauto ja lumevalli vahele, Kohtla-Järvel jäi aga auto alla 14-aastane tüdruk, kes ei märganud hange tagant lähenevat autot.



Politsei ja piirivalveameti korrakaitsepolitsei osakonna arendusbüroo komissar Riho Tänak kinnitas, et kõrged lumevallid on nii Tallinnas kui mujal Eestis viimasel ajal liikluses hulgaliselt ohtlikke olukordi tekitanud. Ka näiteks Rahumäe teel Tallinnas jäi jaanuaris laps auto alla, kuna kõrge lumehange tõttu ei märganud autojuht last ega laps autot.



Tänaku sõnul sai Eestis jaanuari jooksul liikluses viga 19 jalakäijat. Kui palju neist paksu lume tõttu, on muidugi raske välja tuua, kuid on selge, et olukord on läinud aina hullemaks. Veebruari esimese 15 päeva jooksul oli samasuguseid juhtumeid juba 21. Vähe on päevi, kui jalakäijad viga ei saa.



Seadus lubab tänava sulgeda


«Ohtlikkusest rääkides tuleb eriti mainida ülekäiguradasid,» ütles Tänak. «Kui seal on kõrged lumevallid, siis esiteks ei näe juhid tee ületamist ootavaid jalakäijaid. Lapsed ei paista nende vallide tagant üldse välja.



Teiseks ei saa ka jalakäijad aru, kus autod parajasti on.» Tänaku sõnul tuleks ülekäiguradade ümbrus kindlasti lumest vabastada. «Liiklusohutuse tagamine on teevaldaja otsene kohustus,» märkis Tänak, lisades, et omavalitsused ei peaks lumekoristuse arvelt raha kokku hoidma.



Kohtla-Järvel ulatuvad ristmike ja ülekäiguradade juures kõrguvad lumevallid kohati kahe meetrini. Sõiduautode juhid ei näe nende tagant, kas peatee on vaba või mitte muidu, kui peavad autonina peateele veeretama.



Ülekäiguradade juures ei paista jällegi jalakäijad välja enne, kui on juba sõiduteele astunud. Esmaspäeva õhtul sai Kohtla-Järvel viga 34-aastane naine, kes astus lähenevat autot märkamata kõrge lumevalli tagant sõiduteele.



Kui seadustes näpuga järge ajada, võiks aga nii Kohtla-Järvel, Tallinnas kui mitmes teises linnas hulga tänavaid liikluseks sulgeda, kuna kõrgete lumevallide tõttu ei vasta need tee seisundile esitatavatele nõuetele.



Nimelt sätestab majandus- ja kommunikatsiooniministri määrus, et teekatte pinnast mõõdetud lumevalli maksimaal­ne lubatud kõrgus ristmikel ja ohutussaartel tohib olla kuni 70 sentimeetrit. Sama määrus ütleb, et teelõigule, kus ei ole tagatud nõutav seisunditase, tuleb üles seada liikluspiiranguid tähistavad märgid. Juhul kui kehtestatud piirangud ei loo tingimusi ohutuks liiklemiseks, peab tee omanik tee sulgema.



Politsei kaardistab


Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš ütles, et linnavalitsus hoiab tänavapuhastusfirmade tööl pidevalt silma peal. Iga päev vaadatakse üle kõige kriitilisemad kohad ning otsustatakse, kust esmajärjekorras lumi minema vedada. Probleemseid kohti jätkub aga endiselt.



«Näiteks esmaspäeval said koristusfirmad uued nimekirjad ohtlikest kohtadest ning täna kohtume nendega,» ütles Boroditš. «Kui töö on tegemata, rakendame sanktsioone. Siiani ei ole me seda veel teinud. Palju abi on ka linlaste kõnedest, sest mõnel pool unustavad traktorid millegipärast osa kohti lihtsalt puhastamata.»



Kohtla-Järve linnamajandusküsimustega tegelev aselinnapea Viktoria Tsventarnaja kinnitas eile Põhjarannikule, et linnas tänavaid hooldav firma N&V peab tänasest hakkama ristmikelt ja ülekäiguradadelt lund ära vedama.



Tsventarnaja lisas, et linnavalitsus ei kavatse selle eest lisaraha maksta.


«Teehooldaja peab tagama, et tee seisukord vastab kehtestatud nõuetele.»


Politsei pressiesindaja Mari-Riina Rist märkis, et politsei selgitab praegu välja lumerohkusest tingitud ohtlikumaid ristmikke ja ülekäiguradasid ning juhib ka omavalitsuste tähelepanu sellele, et seal tuleks nähtavust parandada.



«Kuni aga olukord on selline, nagu on, tuleks nii sõidukijuhtidel kui jalakäijatel olla eriti tähelepanelik. Eriti just koolide juures, kus väikesed lapsed võivad kõrge lumevalli tagant ootamatult teele ilmuda,» sõnas Rist.



Tee seisundinõuded


•    Lumevalli lubatud kõrgus, mõõdetuna teekatte pinnast, on ristmikel ja ohutussaartel kuni 70 cm.



•    Teelõigul, millel ei ole tagatud nõutav seisunditase ning kus seetõttu on ohutu liiklemine raskendatud, tähistatakse liikluspiirangud sellekohaste liikluskorraldusvahenditega. Juhul kui kehtestatud piirangud ei loo tingimusi ohutuks liiklemiseks, peab tee omanik tee sulgema.



Allikas: majandus- ja kommunikatsiooniministri määrus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles