Kallas lubab tõstatada Eesti-Vene piirijärjekordade teema

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas lubab kohtumisel Venemaa esindajatega tõstatada piirijärjekordade teema.
Siim Kallas lubab kohtumisel Venemaa esindajatega tõstatada piirijärjekordade teema. Foto: Marko Mumm

Kui majandusminister Juhan Parts märkis jaanuari alguses, et Euroopa Komisjoni värske transpordivolinik Siim Kallas võiks olla abiks Eesti-Vene piirijärjekordade kaotamisel, siis nüüd lubab Kallas, et tõstatab teema kohtumisel Venemaa esindajatega.


Siim Kallas sõnas, et piirijärjekordade puhul on peaküsimus riikidevahelistes kahepoolsetes suhetes. «Euroopa Liit saab aidata ja aitabki näiteks parklate ehitamisel ja kindlasti kavatsen selle teema tõstatada kohtumistel Venemaa esindajatega. Sama kehtib kõigi teiste piiririikide kohta,» lubas Kallas.

Ka paari nädala eest Tallinnas käinud Venemaa Raudtee juht Vladimir Jakunin ütles, et Venemaal on Siim Kallase suhtes suured lootused ja need puudutavad uute transiidikoridoride avamist. Ukraina, Venemaa, Slovakkia ja Austria raudteed lõid ühisettevõtte, et rajada laiarööpmeline raudtee Euroopast läbi Venemaa Kaug-Itta. «Ma loodan väga, et see saab olema üheks prioriteetseks projektiks Euroopa Komisjoni uue transpordivoliniku laual,» ütles Venemaa raudtee juht.

Kallas ütles Jakunini lootusi kommenteerides, et euroliit on kahtlemata huvitatud toimivatest transpordiühendustest kolmandate riikidega. «Minu üks prioriteete saab kindlasti olema laienemise tagamine ka Euroopa transiidikoridoride mõistes,» lubas Kallas.

Tema sõnul on praegused ühendused Ida-Euroopa ja Lääne-Euroopa vahel viletsad. «Venemaa huvide osas ei ole mu laual veel mingeid konkreetseid ettepanekuid. Eks arutame neid, kui need tulevad,» märkis Kallas.

Oma igapäevatöö kohta sõnas Kallas, et selles tuleks eristada kahte tasandit. «Strateegilisel tasandil on vaja lähiajal paika saada, milline saab olema tööplaan ja millised peaksid olema prioriteedid.»

Jooksval tasandil käib aga transpordivoliniku töö juba täies hoos. Kohe komisjoni teisel tööpäeval osales ta Euroopa Parlamendis kehaskännerite ja lennujaamade turvalisuse teemalisel debatil. Kallas ütles, et kehaskännerite teema jääb igapäeva domineerima veel mitmeks kuuks.

«Esimene informaalne transpordiministrite kogunemine Hispaanias on ka juba seljataga, kus käsitleti sedasama lennujaamade turvalisuse teemat, merenduse turvalisust, kui ka linnakeskkonna transpordiprobleeme,» rääkis Kallas.

Järgmisel nädalal osaleb ta Madriidis «Ühtse Euroopa taeva» teise paketi kõrgetasemelisel arutelul, mis mõjutab lennundussüsteemi ohutust, keskkonnakaitset, kütusekulusid. «Prognoositakse ju lennuliikluse kahekordistumist lähitulevikus. Euroopa lennundusturg on Euroopa Liidu laienemise ja aktiivse naabruspoliitikaga kõvasti kasvanud viimaste aastate jooksul. See pakett nende teemadega tegelebki. Üleeuroopaliste transpordivõrgustike tulevased põhimõtted tulevad varsti päevakorda. Lähikuudel on ka mitmeid rahvusvahelisi üritusi õhutranspordi turvalisuse üle,» selgitas Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles