Rull: Ilves võiks vältida odavat kuulsust

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves mulluse vabariigi aastapäeva balli avavalsil.
President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves mulluse vabariigi aastapäeva balli avavalsil. Foto: Raigo Pajula

Suhtekorralduseksperdi Ivo Rulli sõnul on president Toomas Hendrik Ilves ja tema naine juba nii arvukalt pildile pääsenud, et neil pole vaja lihtsate nippidega silma jääda.


«President ja presidendiproua võiksid täna, küsitlustulemuste valguses, olla meediasuhtluses natuke valivamad,» viitas Rull teisipäevases Postimehes ilmunud küsitluse tulemustele. Tema sõnu on presidendile pööratud piisavalt nii positiivset kui negatiivset tähelepanu.

«Täna, kui on jäänud poolteist aastat uute valimisteni, võiks tõesti keskenduda teemadele, mis ei ole nii populaarsed ja avalikud - näiteks julgeolek, majandus, rahvastiku juurdekasv ja tööpuuduse teemad.»

Rulli hinnangul ei peagi presidendil olema üht selget oma teemat. Ta leidis ka, et Ilves ei ole istunud, käed rüpes, vaid on teinud mitmeid sisulisi avaldusi ning üritanud näiteks erakondi ja nende vahelisi vaidlusi tasakaalustada.

Ilvesel ei maksa maineeksperdi hinnangul karta sedagi, kui riigikogu ei saa 2011. aasta sügisel presidenti taaskord valitud ning otsus jääb paljus maapiirkondade esindajatest koosneva valijameeste kogu langetada.

«Tal on tegelikult tänu oma maalähedusele väga selge sõnum maarahvale,» rääkis Rull, viidates nii presidendi viimasele «maavillasele» uusaastapöördumisele kui sellele, et mulgi kuube kanda armastaval riigipeal on oma Ärma talu, kus ta ei pelga ka ise maatöödel kätt külge panna.

Rull kiitis üldjoontes Toomas Hendrik Ilvese oskust end meeldejäävaks muuta. Tema sõnul on see positiivne, et Ilvest seostatakse nii tugevalt kikilipsuga.

«Ühe poliitiku jaos on üldse suur saavutus, kui teda on võimalik karikatuuril ühe elemendiga kujutada,» meenutas ta Hitleri vuntse, Churchilli jalutuskeppi ja Lenini soni.

See, et Evelin Ilvesest räägitakse nii palju ja kollasemates väljaannetes, on Rummi sõnul seotud nii meedia kõmujanu kui presidendiproua enda käitumisega. «Kohati on tunda, et meedia ekspluateerib teda ja teeb talle liiga, aga ta on tunnistanud, et on ka ise teinud liiga tormakaid avaldusi.»

Rulli sõnul on paratamatu, et peagi satub president taas kergema tähelepanu keskmesse, sest 24. veebruaril on tulekul suur «kostüümidraama», kust presidendipaar puududa ei saa. See kuulub tema väitel riigipeaks olemise juurde.

Kui tuleva aasta suvel saaks rahvas presidenti valida, jätkaks suure tõenäosusega Toomas Hendrik Ilves, selgus Postimehe tellitud ja Turu-uuringute ASi läbi viidud uuringust.

Ilvese 29 toetusprotsendi järel tuli 17 protsendiga teisele kohale Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ning kolmandaks eelistuseks on üheksa protsendiga Andres Tarand.

Tuleval nädalal Eesti Vabariigi aastapäeva vastuvõtul Eesti paremikku võõrustav Ilves seostub rahvale kõige rohkem kikilipsu ja kaasa Evelin Ilvesega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles