Indrek Raudne: sotsid on K-karavani reisisaatjad

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Raudne.
Indrek Raudne. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Tallinna volikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esimehe Indrek Raudse hinnangul kasutab Keskerakond sotse vaid Tallinna võimu juures vastutuse hajutamiseks.


Mis on kõige positiivsemad ja kõige negatiivsemad asjad, mis koalitsiooni tegevuses silma on jäänud?


Kõige positiivsem on see, et vaatamata koalitsiooni lühinägelikkusele, väärotsustele ja populismile jätkub siiski linna avalike teenuste osutamine. Kuigi latti on alla lastud nii teenuste kvaliteedis kui mahtudes, on lasteaiad veel lahti, ühistransport siiski sõidab ja lumi on tee pealt vallidesse lükatud.

Et on suudetud tagada avalike teenuste minimaaltase, selle eest tuleb tunnustada siiski mitte koalitsiooni, vaid pädevaid ja pühendunud linnaametnikke eesotsas finantsdirektoriga, kes on suutnud hoida Tallinna vankrit täiega kraavi veeremast.

Kõige negatiivsemaks halbade uudiste reas võib pidada otsust kehtestada müügimaks, mis mitte ainult ei kasvata kaupade ja teenuste hindu tallinlastest tarbijate jaoks, vaid omab mõju üle kogu Eesti, st suured poeketid tõstaksid hindu ka Tallinnast väljaspool.

Kuna kaupmeestel pole tänastes tingimustes võimalik jätta müügimaksu enda kanda, siis lisandub surve partneritele ja töötajatele, mis väljendub inimeste koondamises. Eriti valusalt mõjuks müügimaks aga väikepoodidele, millest paljud on sunnitud oma tegevuse lõpetama ning mis jällegi kasvataks töötute armeed.

Samas ei häbene linnavalitsus matta 100 000 krooni lauluväljakul töötute inimeste solgutamisse, rääkimata nende inimeste õnnetu olukorra ekspluateerimisest kümneid miljoneid kroone neelava linnameedia vahendusel.

Kui pikka iga tänasele võimukoalitsioonile ennustate?

Murdepunkt on selle aasta detsembris, mil arutusele tuleb Tallinna 2011. aasta eelarve. Selleks hetkeks on jäänud parlamendivalimisteni aega napp kolm kuud ja sotsiaaldemokraatidel, muretsedes oma reitingu ja sellest tulenevalt ka riigikogu kohtade pärast, võib oma valijatele meeldimise nimel tekkida vajadus Keskerakonnast eemaldumiseks.

Võimalik, et sotsid provotseerivad siis enda väljaviskamine pealinna võimuliidust sarnaselt sellega, kuidas nad käitusid Toompea kolmikliidu lõhkumisel 2009. aasta kevadel. Uue linnaeelarve pinnal kistakse üles tüli, võimendatakse seda meedias, lüüakse uks pauguga kinni ning kuni parlamendivalimisteni saame Jaak Juske blogist lugeda õuduslugusid rohelisest koletisest.

Kuidas hindade sotside rolli koalitsioonis? Kas neil õnnestub seal ka oma asja ajada või on nad lihtsalt kõrvaltvaatajad?

Sarnaselt sotside juhtfiguuri Hannes Rummiga leiab IRL, et Tallinnas pole tegemist koalitsioonileppe, vaid lihtlabase ajutise töövõtulepinguga sotside piisava rakenduseta juhtivtegelaste tarvis. Meenutagem aega pärast valimisi, mil Keskerakonna ja SDE läbirääkimised keerlesid sotsiaaldemokraatidele sobivate ametikohtade otsimise, manööverdamise ja leidmise ümber.

Et Keskerakond vajab sotside häälte asemel hoopiski kaasvastutust, rääkimata partneri nõrgestamisest koostöö sildi all, siis mõistagi polnud ülemäära kallis hind sotside juhtivtegelaste sobitamine abilinnapea, linnavolikogu aseesimehe ja teistele sarnastele sotsiaalsetele töökohtadele.

Kokkuvõttes kordab IRL oma senist seisukohta, et sotsid on Tallinna K-karavani reisisaatjad, täpsemalt - võimusaatjad -, kellest ei sõltu pealinna asjade puhul mitte midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles