Kahte Virumaa vene kooli ähvardab sulgemine

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Peeter Langovits/ Postimees

Rakvere linnavolikogu otsustas alates 1. septembrist 2011 ühendada Rakvere Vene gümnaasiumi Eesti kooliga, venekeelne Oru algkool Kohtla-Järvel sulgeb uksed juba selle aasta 1. septembrist.

Mõlema kooli lapsevanemad on püüdnud sulgemisotsuseid vaidlustada, kirjutab Den za Dnjom.

Rakvere Vene gümnaasiumi hoolekogu esindaja Olga Anasova sõnul võitsid nad aega juurde, kuna esmalt pidi Rakveres koolide ühendamine toimuma juba sellest sügisest.

«Kuid me ei kavatse volikogu otsusega leppida,» kinnitas ta. Hoolekogu kavatseb linnavolikogu otsuse kohtus vaidlustada.

Volikogu esimene Mihkel Juhkami sõnul tingib koolide liitmise raske majanduslik olukord. 133 õpilasega Vene gümnaasiumis ei jätku kõigi klassikomplektide jagu õpilasi, mistõttu majanduslikult on säästlikum kool Eesti kooliga ühendada.

Vene kooli lapsevanemad soovitavad aga ühendada linna Eesti koolid, mis saaks siis tegutsema hakata Vene gümnaasiumi suures hoones, samal ajal kui Vene kool asuks kasutama mõnda väiksemat kinnisvara.

Oru algkooli sulgemisest teavitati lapsevanemaid kohe pärast valimisi. Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi sõnul suletakse kool peamiselt seal antava ebakvaliteetse hariduse tõttu.

«Selle kooli suurim häda on ebakvaliteetne haridus, mis ei kannata mingit kriitikat. Mis kvaliteedist saakski rääkida, kui ühes klassis istuvad koos kolmanda ja viienda klassi õpilased,» sõnas Solovjov.

Oru inimesed kardavad, et kooli kinnipanekuga sureb välja ka alev. Sealsete elanike sõnul on transpordiühendus Kohtla-Järvega vilets.

Solovjov väidab, et see probleem on lahendatav - lapsi hakatakse viima Kohtla-Järvele kooli tasuta koolibussiga.

Oru põhikooli hoolekogu saatis haridusminister Tõnis Lukasele 14 allkirjaga kirja, milles protesteerivad kooli sulgemise vastu. Veebruari lõpus peavad kooli hoolekogu ning Kohtla-Järve linnavõimu esindajad uuesti läbirääkimisi, leidmaks võimalusi kooli säilitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles