Ilves: Enn Soosaar oli tõeline suurvaim ja riigimees

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Soosaar
Enn Soosaar Foto: A.Peegel

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna Enn Soosaare leinateenistusel, et tegu oli tõelise suurvaimu ja riigimehega, kes võinuks olla ka kogu Euroopa südametunnistus.

«Hea Enn, veel mõni nädal tagasi rääkisime sinuga meie ühistest asjadest - Eesti muredest ja võimalustest,» alustas president oma kõnet täna Enn Soosaare leianteenistusel Tallinnas Jaani kirikus.

«Sinu kõnelustel oli palju ja erinevaid kuulajaid. Alustades oma vestluspartneri ja kitsa mõttekaaslaste ringiga ning lõpetades kogu Eestiga, kellega suhtlesid tõlgitud raamatute ning enda esseede kaudu,» ütles Ilves. «Nii olid Sa Eesti mõtleja. Eesti mõtestaja. Eesti tõlkija.»

Ilves lisas, aga, et Soosaare mõtte tiivaulatus ja vaimne haare võinuks teda teistsuguses keeleruumis kanda rahvusvahelisele tasemele. «Me nimetame sind oma rahva südametunnistuseks. Aga sa võinuks olla ka Euroopa südametunnistus. Sa kandsid endas nii universaalset, isikliku äratundmise kaudu täpselt sõnastatud arusaamist maailmast.»

Ta meenutas Soosaare lauset: «Demokraatiasse ei astuta, demokraatiasse kasvatakse.»

«Sina, Enn, aitasid meil kasvada, aitasid meil astuda õiges suunas ja jääda õigele teele. Sinu põhimõttekindlus tegi sinust moraalse teenäitaja, vaimse majaka,» jätkas president. «Seepärast saamegi sind julgelt nimetada Eesti suurmeheks, suurvaimuks ja riigimeheks.»

Ilves ütles, et Soosaar tõestas meile aastast aastasse, et riigimehe mandaadi annab mõtlev ja lugev rahvas ka neile, kes meid riigi ja rahva nimel ametikoha kõrguselt ei kõneta.

Ilves lisas, et muidugi oli neid, keda Soosaare otsekohesus ja selge mõte pahandas, sest tõde võib olla valus ja häiriv.

«Sa rõhutasid alati, et demokraatia ei ole deklaratsioonide võidukäik, vaid pigem moraalne vastutus. Meie kõigi vastutus, mida tuleb õppida. See moraalne vastutus, millest ükski õigustus või ettekääne kedagi ei vabasta,» sõnas Ilves.

Ilves meenutas ka, et oma tõlgetega lääne kirjandusklassikast tegi Soosaar Eesti lugeja tuttavaks meile toona kättesaamatu maailmaga. «Sellega seisid Sa vastu vaimu mandumisele ja mõtte kängumisele.»

«Sinu töö kujundas Eesti rahva vaateid. See töö kasvatas meis nõudlikkust nii ümbritseva kui eelkõige iseenda vastu. Sa ei lubanud mugavust ja loidust, ei mõtetes ega tegudes. Sa olid eeskuju, kes ehedaimal kujul kehastas meile vaimu võitu muserdava tegelikkuse üle,» rääkis Ilves.

«Meie kohuseks on hoida Sulle kalleid ja Sinu kaitstud demokraatlikke ja moraalseid väärtusi,» lõpetas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles