Keskerakond ei toeta kohtute seaduse eelnõu

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silja Kaigu

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon tegi täna kohtute seaduse eelnõu tauniva avalduse, sest nende hinnangul on eelnõu puhul tegemist katsega kohtusüsteem poliitiliselt üle võtta.


Keskerakond heidab ette, et eelnõuga tahetakse õigusemõistmine muuta manipuleeritavaks ja mõjutatavaks muude asjaolude poolt, kui seda on kohtuniku professionaalsed teadmised, sisemine veendumus ja õiglustunne.

«Sellega ei looda uut ega õiglasemat kohtusüsteemi,» ütles põhiseaduskomisjoni aseesimees Evelyn Sepp pressiteate vahendusel. «Eelnõu, mis loob sõltumatust kohtusüsteemist ühele isikule allutatud ja ühe isiku poolt kontrollitud poliitilise ja hierarhilise süsteemi, puuduvad eeldused sõltumatu kohtumõistmise tagamiseks ja Eesti ei vääri sellist kolmanda võimu haru, mis on vaid esimese või teise võimu käepikendus. See ei ole põhiseaduslik partnerlus, mida meilt oodatakse.»

Sepp ütles, et tuleb ülimalt tõsiselt võtta ülesannet liita Eesti kohtud ühtseks kohtusüsteemiks, mis oleks nii sisult kui vormilt vaba parteipoliitilisest suvast ja täitevvõimu survest ning tagaks kohtunikkonna sõltumatuse, kohtusüsteemi pideva arengu ja selle piisava rahastamise.

Keskerakonna fraktsioon leiab avalduses, et eelnõu välja töötamisse ei ole kaasatud laiemat kohtunikkonda, eelnõu väljatöötamisel on rikutud neidki kokkuleppe kohti, mis kohtunike üldkogul aja jooksul saavutatud on. «Eelnõul puudub enamuse ministrite toetus, rääkimata teiste õiguse mõistmise oluliste osade toest või riigikohtust endastki,» leiab erakond.

Tagasi üles