Siseminister: enesetappude ennetamisega ei tegeleta Eestis piisavalt

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SolarPix / Scanpix

Siseminister Marko Pomerants tunnistas täna riigikogu eest sisejulgeoleku olukorrast rääkides, et enesetappude ennetamisega ei ole Eestis piisavalt tegeletud.

«Kui me oleme viimase kahe aasta jooksul suutnud erinevate meetmete koosmõjul vähendada liiklussurmasid poole võrra, siis enesetappude ennetamine ei ole riigis olnud sellisel tasemel prioriteet ja sellega ei ole ilmselgelt piisavalt tegeldud,» tõdes Pomerants.

«Me oleme riigina seadnud endale eesmärgi väärtustada inimelusid ja säästa neid kõikide osapoolte kaasamisel. Suitsidiaalsus on üks oluline lõik, millega tuleb tulevikus aktiivsemalt tegeleda, see on võrgustiku ja koostöö küsimus. Sellesse valdkonda on vaja ühiselt panustada,» lisas minister.

Pomerants leidis, et enesetappude arvu kasvu põhjused peamiselt sotsiaalsed ning seotud konkreetselt majandusliku olukorraga või ühe või teise inimese hingeseisundiga.

Minister tunnistas ka, et enesetappusooritavate inimeste ampluaa on väga lai tänaseks päevast ning see algab lastest ja lõpeb vanemate inimestega.

«Ilmselt see aeg on üks põhjus ja see eriti tähendab seda, et vaatamata sellele, et iga kord ei ole piisavalt rahalisi vahendeid, peaks olema võimalikult suur tähelepanu ka meie endi poolt oma naabrite osas, mis olukorras nad on,» kõneles Pomerants.

«Koos me saame seda turvalisust tagada. Nii et kindlasti siin on kõigil sellist lahtiste silmade hoidmise võimalust täiendavalt. Ja muidugi nii palju kui võimalik kohalike omavalitsuste ja riigi poolt tuge, et inimesed materiaalset toime tuleksid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles