Üliodava bensiini ja diislikütusega äritsev petis tegutseb taas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja ringkonnaprokuratuur soovitab inimestel olla ettevaatlik, kui neile pakutakse kütust või mõnda muud kaupa liiga odavalt või turuväärtusest tunduvalt madalama hinnaga.
Põhja ringkonnaprokuratuur soovitab inimestel olla ettevaatlik, kui neile pakutakse kütust või mõnda muud kaupa liiga odavalt või turuväärtusest tunduvalt madalama hinnaga. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Nõukogude ajast alates end kuritegevusega toitnud Uno Saarik tegutseb taas – pakub Tallinnas garaažide ja angaaride juures müügiks üliodavat bensiini või diislikütust, kasseerib ostjatelt raha sisse ja kaob.



Sel esmaspäeval oleks Harju maakohtus pidanud algama Saariku kohtuprotsess. Süüdistuse kohaselt pidanuks mees seekord aru andma, miks ta pakkus mullu kevadel viiele eraisikule ja ühele firmale piiramatus koguses bensiini või diislikütust (hinnaga kaheksa krooni liiter), kuigi tal seda polnud. Kokku teenis Saarik nende kelmustükkidega 13 000 krooni.



Kuna Saarik aga kohtuistungile ei ilmunud, kuulutati ta tagaotsitavaks. Nüüdseks on selge, et mehel polnudki aega kohtusse tulla, sest ta hankis endale taas õhumüügiga elatist. Nähtavasti tahtis Saarik oma 46. sünnipäeva (see oli 18. veebruaril) väärikalt tähistada.



Petuskeem on lihtne, aga tõhus, sest ta on seda kasutanud aastaid ning alati ka ohvreid leidnud. Kokku on Saarikut paari varguse, enamjaolt siiski mitmesuguste kelmustükkide eest karistatud kaheksa korda, esmaspäeval oleks ta nähtavasti endale üheksanda karistuse kirja saanud.



Nagu mees eeluurimisel rääkis, oli tal töö, aga see sai otsa. Ja kuna ta vajas raha elamiseks ja olmekuludeks, mõelnudki ta oma skeemi välja.



«Mõtlesin, et pakuks lihtsameelsetele hea hinnaga nii bensiini kui ka diislikütust, kas siis kuue või kaheksa krooni liitri eest sõltuvalt sellest, kas inimene usub või mitte, ja kui vaja, oleks pakkunud veel odavamalt.» tunnistas Saarik. «Kuna hind oli soodne, siis huvilisi ikka tekkis.»



Näiteks mullu mais astus kelm Tallinnas Tammsaare tee 110 garaažide juures toimetanud Leonidi juurde, tutvustas end autojuht Veikona ja pakkus odavat diislikütust. Saarik rääkis, et kütuseveok on Peterburi maanteel Ehituse ABC juures, kus on ka tema kontor.



Leonid kuulas Saariku ära ja andis talle pikema jututa 1500 krooni, siis kutsus ka oma venna Viktori kohale. Viimane tuli koos sõber Vassiliga, kes oli samuti odavast kütusest huvitatud.



Nüüd laskis Saarik enda sõidutada Peterburi maanteele Alexela tankla juurde, mille lähedal oli ladu ja seisis ka üks suur veok. Seal ütles ta meestele, et käib korra kontoris ära, võtab sekretäri käest kütusekaardi ja tuleb siis oma veokiga nende juurde tagasi.



Enne minekut küsis Saarik Viktorilt ja Vassililt kütuse eest raha. Esimene andis 300 liitri ostmiseks 2400, teine 100 liitri ostmiseks 800 krooni. Saarik pani raha taskusse ja kadus.



Saariku sõnul on ta oma klientidele rääkinud, et kütus tuleb ettevõtte arvelt ja kätte saab kas Alexela või Statoili tanklast. Alati laskis Saarik petetutel ennast kusagile sõidutada, et siis sõidu pealt leida koht, kuhu sobiks nagu kontorisse sisse astuda ja siis kaduda. Aga kadus ta kas mõne lao nurga taha või mõne maja koridori, et siis poodi šoppama minna, nagu ta ise on öelnud.



Väljapetetud raha eest ostis Saarik endale riideid, toitu – kõike, mida vaja.


«Rahal on aga omadus ära kuluda ja nii hakkasin uusi kliente otsima,» on ta tunnistanud.



Saarikul on klientidega alati näkanud. 2002. aasta jaanuaris tõmbas ta Harjumaal Maardu autobaasi värava taga haneks mehe, kes «ostis» temalt neli tonni diislikütust hinnaga kolm krooni liiter.



Sama aasta veebruaris «müüs» Saarik Raplamaa talunikele diislikütust hinnaga neli krooni liiter. 2004. aasta detsembris «müüs» ta aga oma kahele Tallinna kliendile suure koguse bensiini ja diislit, võttes liitri eest kas viis või kuus krooni.



Ükski nendest kuritegudest pole jäänud karistamata, aga Saarik tegutseb ikka edasi. Ka praegu. Kasutades kas Veiko või ka Raivo nime – selleks et teda oleks raskem tuvastada, nagu ta on tunnistanud.



Uno Saarikule määratud karistused


•    1984 aprill: vargused, röövimised – 6 aastat vabadusekaotust



•    1991 juuli: kelmused jm – 3 aastat vabadusekaotust



•    1994 oktoober: vargused, kelmused – 3,5 aastat vabadusekaotust



•    1999 november: kelmused – 3 aastat vabadusekaotust



•    2002 aprill: kelmused – 1 aasta vabadusekaotust



•    2002 november: kelmused – 1 aasta ja 4 kuud vabadusekaotust



•    2003 november: vargus – 1 aasta tingimisi 3-aastase katseajaga



•    2005 mai: 1 aasta ja 3 kuud vabadusekaotust, liitkaristusena 2 aastat ja 3 kuud vabadusekaotust


Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles