Rohelised: erakondade kokkulepe ei tundu usutav

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Jalakas
Peeter Jalakas Foto: Reuters/ScanPix

Roheliste erakonna esimene eestkõneleja Peeter Jalakas leidis, et president Toomas Hendrik Ilvese üleskutse erakondade vaheliseks valimiskampaania eelsete teemade kokkuleppeks on küll armas, kuid see ei tundu paraku eriti usutav.

«Pigem jääb iga erakond ikka oma liistude juurde,» arvas Jalakas.

«Presidendi sõnastatud teemad ongi hetkel ühiskonna jaoks olulisimad. Ent kõiki pakutud teemasid seob suurim hetkeprobleem - tööpuudus,» tõdes ta. «Uued töökohad, tagamaks Eesti jätkusuutlikkust ja paremat eksporditasakaalu, saavad kindlasti olema eelseisvatel valimistel üheks võtmeküsimuseks.»

Jalaka sõnul peavad rohelised oluliseks, et energiajulgeolekut ei käsitletaks eraldi toidujulgeolekust, sest lisaks kohalikule energiale peame olema võimelised end ise toitma.

Hariduse kõrval peavad rohelised oluliseks ka rahva tervist ja selle süvitsi käsitlemist valimiskampaania ajal.

«Halduskorraldust saab vaadata kui vahendit, mis aitab toimida nii kogu- kui perekonnal - rohelised peavad oluliseks, et halduskorralduses ja ka muudes ühiskondlikes protsessides rõhutataks perekondade vajadusi - seda nii maal kui linnas,» selgitas Jalakas. «Tugev perekond on aluseks võimekale ja kokkuhoidvale kogukonnale, see on baasiks tugevale riigile.»

President Ilves ütles oma eilses aastapäevakõnes, et näeks kodaniku ja valijana meeleldi, et erakonnad jõuaksid mõistlikule kokkuleppele nende teemade osas, millele algavas kampaanias keskendutakse. «Minu hinnangul on nendeks teemadeks Eesti riigi halduskorraldus, hariduse tulevik, ühiskonna pikaajalisi vajadusi ja demograafilist tegelikkust arvestav maksu- ja eelarvepoliitika ning energiajulgeolek,» sõnas president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles