Vitsut tahab luua Tallinnas ombudsmani ametikoha

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut.
Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut. Foto: Priit Simson

Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut tegi ettepaneku seada sisse linlaste erapooletu usaldusisiku, kohaliku omavalitsuse ombudsmani ametikoht.


Vitsuti hinnangul leiaksid selle kaudu lahenduse elanike ja omavalitsusliku täitevvõimu tegevusest või tegevusetusest tulenevad vaidlused.

«Niisugune erapooletu vahekohtunik on olemas paljudes linnades ja vajadus tema järele on ka Tallinnas,» selgitas volikogu esimees. «Linna ombudsman peaks tegelema linlaste ja kohaliku täidesaatva võimu esindajate vahel tekkinud konfliktide reguleerimisega neutraalselt positsioonilt. Just erapooletus saabunud ettepanekute ja märgukirjade analüüsimisel on tema tegevuse peamisi märksõnu.»

Vitsuti sõnul tegutsevad ombudsmanid tänapäeval nii võrdlemisi väikestes linnades kui ka suurlinnades nagu New York, Toronto, Kaplinn, Chicago, Vancouver, Liverpool ja Zürich. Tavaline on see ametikoht Põhja-Ameerikas, kus tegutseb Ameerika Ühendriikide Ombudsmanide Assotsiatsioon. Tamperes on loodud laste ombudsmani ametikoht eesmärgiga kaitsta laste õigusi. Stockholmis tegeleb linna üks ombudsman elatanud inimeste probleemidega ja teine invaliididega. Mitmes pealinnas on ombudsman hõivatud linlaste kaebustega politsei peale.

Vitsut loetles hulga põhjusi, mis ajendaksid ombudsmani kaebusega tegelema, sealhulgas näiteks õigustamatu venitamine probleemi lahendamisega, ebakohane tegutsemine, ettenähtud protseduurireeglite eiramine või esitatud teabe ebaadekvaatsus. Samuti võib ombudsman anda soovitusi muuta kohaliku võimu reegleid, praktilist tegevust või poliitikat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles