Aaviksoo peatas E-Arsenali majandustegevuse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-Arsenal.
E-Arsenal. Foto: Peeter Langovits

Kaitseminister Jaak Aaviksoo tegi riigile kuuluva äriühingu AS Erika Neli ainuaktsionäri esindajana otsuse peatada OÜ E-Arsenali majandustegevus.

Aktsiaseltsi E-Arsenal loomisest 1994 ei ole suudetud ettevõtte potentsiaali otstarbekalt rakendada, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Vahetu kaitsetööstusalane tootmistegevus lõpetati aastal 2006 selle majandusliku ebaefektiivsuse tõttu. E-Arsenal ei suutnud ka ettevõtte äriplaanis 2007-2011 seatud eesmärke saavutada ja ettevõte oli saanud senini toimida suuresti ainult tänu riigilt aktsiakapitali paigutatud kinnisvarale.

Äriühingu ümberkujundamise vajadusele on aastate jooksul tähelepanu juhtinud rahandusministeerium. Sama on oma auditite raportites välja toonud nii riigikontroll, kaitseministeeriumi siseauditi osakond kui ka kaitsetööstuse arendamise töörühm.

Möödunud aasta juulis tehti äriühingu nõukogule ülesandeks koostöös kaitseministeeriumiga luua eeldused E-Arsenali ümberkujundamiseks eesmärgiga moodustada ministeeriumi valitsemisalas koostöös rahvusliku kapitali ja strateegilise partneriga nüüdisaegne kaitsetööstuse ettevõte.

Lähtuvalt antud otsusest esitas nõukogu septembris omanikule E-Arsenali ümberkorraldamise kava, mis nägi ette senise projektijuhtimise alase tegevuse lahutamise läbi tütarühingu moodustamise kinnisvara haldamises. Antud ettepaneku eesmärk oli vabastada äriühing põhitegevuseks tõusnud kinnisvara arendamisest ja lõpetada ettevõtte põhitegevuse kunstlik toetamine pideva riigivara väärtuse vähendamise arvelt.

Moodustatava kinnisvaraettevõtte aktsiad soovitas nõukogu anda rahandusministri valitseda. Ümberkorraldamise vajadust toetasid ka nõukogu poolt tellitud ümberkorraldamise lähtealuseks võetud analüüsid majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist ning Ernst & Young Baltic ASist.

«Tänaseks on ettevõtte tegevus ümber korraldatud, ebaefektiivne tegevus lõpetatud ja kinnisvara põhitegevusest eraldatud. E-Arsenali ümberkorraldamise eesmärk on eelduste loomine era- ja avaliku sektori koostööle põhineva kaitsetööstuse väljaarendamiseks Eestis. Et selle kavaga lõpuni minna, ootame veel ära ka kaitseväe analüüsi oma võimalustest ja vajadustest, mille valmimine vajab veel aega,» ütles kaitseminister Jaak Aaviksoo.

«Eesti kaitsetööstuse edendamisse on endiselt vaja kaasata äriline kompetents, täiendav kapital ja selle valdkonna tippteadmised. E-Arsenal tuleb selle visiooni
realiseerimiseni panna ootele. Kunstlikult ja maksumaksja rahaga ebaefektiivse äriühingu toimimine ei ole täna jätkusuutlik. E-Arsenali nõukogu on ettevõtte
reorganiseerimise ülesande täitnud ja esitanud kava edasiseks, kaitseväe analüüsi valmimise ja otsuste tegemise hetke oodates pidasime õigeks ettevõtte nõukogu ettepanekule tuginedes selle majandustegevuse peatada,» kommenteeris otsust kaitseminister.

Vastavalt ainuaktsionäri otsusele kutsutakse E-Arsenali nõukogu liikmed tagasi ja juhatus lõpetab töölepingud töötajatega, tagades olemasolevate nõuete ja kohustuste nõuetekohase täitmise ja üleandmise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles