NATO TV sari: eestlased operatsioon Moshtarakil, 3. osa

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Operatsioon Moshtaraki sarja kolmanda osa alguses märgib

NATO TV

ajakirjanik Josh Fortune, et nüüd on Afganistani ja NATO väed võtnud sisse positsiooni varem Talibani kontrolli all olnud piirkonna keskel ning peavad enda poole võitma kohalike meeled ja südamed. Afganistani enda sõdurid juhivad nii majade läbiotsimist kui kohaliku rahvaga suhtlemist.

Kõigepealt näitab videolõik afgaani lapsi ja patrullivaid Afganistani rahvusarmee sõdureid, samuti näiteks Eesti sõdurit kohalike lastega sõbralikult lävimas. Seejärel näitab Fortune mullu märtsis eestlastega samas kohas operatsioonil käies filmitud lõike, kus vihisevad ainult kuulid.

«Ma olin siin nendel samadel Nad Ali tänavatel aasta eest. Toona oli see piirkond märksa vaenulikum ning Eesti sõdurid pidasid Talibaniga tulevahetust,» meenutab Fortune. «Neil tänavatel polnud üldse kohalikke ega ka Afganistani sõdureid või politseid – siin olid vaid Talibani vastu võitlevad NATO väed.»

«Üks aasta ja need tänavad on täielikult muutunud,» märgib Fortune. «Väljas on kümneid kohalikke ja Afganistani sõdurid suhtlevad nendega.»

Vaheldades tänavu veebruaris võetud klippe mullu märtsis samast kohast saadud videomaterjaliga rõõmustab Fortune selle üle, et nüüd võib ta seal seista kiivrita ja paaniliselt varju otsimata.

«Kohalikud, keda siin aasta eest polnud, lihtsalt räägivad Afganistani armee ja eestlastega,» kirjeldab Fortune. «See tõesti annab mulle lootust tuleviku suhtes. Nad on ilmselgelt õnnelikud Afganistani ja NATO vägede siiasaabumise üle.» Ta tunnistab ühtlasi, et varem ta sellist olukorra paranemist Helmandis küll näinud pole.

Järgmisena saab sõna selgitusteks Estcoy-9 ülem major Sergei Guselnikov. «Me kindlustame Afganistani armee liikumist ning laseme siis nendel kohalikega otse rääkida,» räägib ta. «See aitab meid väga palju, sest nad teevad seda palju efektiivsemalt kui meie seda suudaksime, kuna nad on kohalikud.»

Samasugused patrullid jäävad kestma veel nädalaid, mille käigus üritavad Afganistani väed jääda sinna püsivalt.

Afganistani armee kompanii ülem kapten Mohammad Aziz ütleb, et on juba märganud muutust inimestes. «Alates sellest, kui me mõne päeva eest operatsiooni alustame, on asjad suuresti muutunud,» ütleb ta. «Kui me varem ringi kõndisime, näisid inimesed väga närvilised ja murelikud selle pärast, mis juhtub. Kuid nüüd paistavad nad teistsugused ning rahul Afganistani armee ja NATO sõduritega.

Guselnikov selgitab, et edaspidi võtab piirkonna üle ANCOP – Afganistani politsei eriüksus. Ning eestlaste ja teiste NATO sõdurite rolliks jääb nende toetamine.

Lõpetuseks tõdeb Fortune, et rohkelt tööd jääb veel teha. Näiteks võivad Talibani võitlejad ja nende pommid taas välja ilmuda. Kuid mässuliste selgroog on tema hinnangul selles kandis siiski murtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles