Saarts: volikogude võimujaotus ei näita veel tulevast presidenti

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: : kollaaž Katri Karing

Poliitikaekspert Tõnis Saarts rääkis kommentaariks tänases Postimehes ilmunud loole kohalike volikogude juhtide parteilisest jaotumisest, et mingit järeldust siit tulevase presidendivalimiste osas otsida ei tasuks.


Saarts nentis, et analüüs on informatiivne ning näitab, millised on jõuvahekorrad on pärast valimisi kujunenud. «Siit aga praegu presidendivalimiste kohta järelduste tegemine on nagu laskmata karu naha jagamine. Me ei tea isegi, kes võivad olla potentsiaalsed kandidaadid ja kuidas avalikkus ning omavalitsuse liidrid neid vastu võtaksid,» sõnas ta.

Saarts meenutas aastat 2001, mil enne valimist korraldati valijameeste hulgas küsitlus ning uuriti nende tulevast valikut. «Kolmandik jättis toona oma eelistuse enda teada. Seetõttu oli väga raske ka lõpptulemust ennustada. Lõpuks võitiski üllatuslikult Arnold Rüütel Toomas Savi vastu. Nii et igasugused spekulatsioonid, isegi siis, kui valijamehed on teada, jätaksin ma kõrvale. Kõik sõltub lisaks kandidaatidele ka kontekstist, milles need valimised aset leivad,» rääkis Saarts.

Ta möönis ka, et sügiseks 2011 võib meil olla hoopis uus koalitsioon võimul, mistõttu praeguse võimuliidu potentsiaalsete kohtate kokkulugemine valijameeste kogus ei anna hetkel eriti väärtuslikku teavet. «Lisaks sellele pole mingit garantiid, et Isamaa ja Res Publica Liit ning Reformierakond asuvad ühe kandidaadi taha,» ütles Saarts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles