Eesti on eeskujulik direktiivide vastuvõtja

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni hoone Berlaymont Brüsselis.
Euroopa Komisjoni hoone Berlaymont Brüsselis. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni tänasest kokkuvõttest selgub, et Eesti on eeskujulik Euroopa Liidu siseturueeskirjade kohaldaja – 2009. aasta lõpu seisuga jäi meil riiklikku õigusesse üle võtmata 11 direktiivi (0,7 protsenti), millega platseerusime liikmesriikide järjestuses 16. kohale.


Euroopa Liidu parimad direktiivide rakendajad on Leedu ja Malta, kus täiuslikust tulemusest jäi puudu vaid kolm direktiivi, vahendas Euroopa Komisjoni Eesti esinduse pressiesindaja.

2009. aasta üheprotsendilist eesmärki ei olnud eelmise aasta lõpuks saavutanud 7 riiki – Austria, Portugal, Tšehhi Vabariik, Poola, Itaalia, Luksemburg ja Kreeka.

Komisjoni andmetest selgub, et liikmesriikide õigusesse ei ole kokkulepitud tähtajaks üle võetud keskmiselt 0,7 protsenti siseturudirektiividest. Kokku pidanuks liikmesriigid eelmise aasta lõpu seisuga olema üle võtnud 1521 direktiivi.

Ühtlasi selgub kokkuvõttest, et võrreldes poole aasta taguste tulemustega on rikkumismenetluste üldarv vähenenud 1,2 protsendi võrra. Kõige rohkem rikkumisi esineb endiselt maksunduse ja tolliliidu ning keskkonna vallas.

Euroopa Komisjoni sõnul peavad liikmesriigid parandama eeskirjade vastuvõtmist ning kiirendama ka rikkumismenetlustega tegelemist. Näiteks võtavad liikmesriigid praegu direktiivid vastu keskmiselt üheksa kuud pärast ülevõtmise tähtaja möödumist ning rikkumismenetluste kestus on võrreldes 2007. aastaga pikenenud EL 15 riikides 25-lt kuult 28-le.

Samuti tuleks komisjoni sõnul kiirendada Euroopa Kohtu otsuste täitmist, mis võtab täna liikmesriikides aega keskmiselt 18 kuud vaatamata sellele, et riikidel on
juriidiline kohustus otsused viivitamata rakendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles