Made: Venemaa samm viitab soovile saada revanši

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti peakonsulaat Peterburis.
Eesti peakonsulaat Peterburis. Foto: Välisministeerium

Eesti diplomaatide kooli asedirektori Vahur Made sõnul vihjab Venemaa samm saata riigist välja Eesti peakonsul Peterburis võimupoliitilisele mängule ja soovile saada revanši.

Made sõnul on riigist lahkumispalve saanud Eesti peakonsuli juhtum sarnane varasemate intsidentidega, kus riigid saadavad vastastikku välja spioneerimises
süüdistatavaid diplomaate, vahendas Kuku raadio saade «Päevapilk».

«Üks riik saadab välja diplomaadi, keda süüdistab spioneerimises ja teine riik saadab vastu välja samuti teatud arvu saadikuid, kelle puhul leitakse mingi põhjuse nende väljasaatmiseks» selgitas Made.

Praegust konsulite juhtumit ei saa Made sõnul kuidagi nimetada sõbralike riikide asjaajamise näiteks. Venemaa reaktsiooni, saata riigist välja Peterburi ametisolev peakonsul vastuseks Narva peakonsuli kandidaadi tagasilükkamisele, peab Made mõnevõrra dramatiseerituks.

Ta kinnitas, et Eestil on õigus välisriikide saadikute määramisel oma sõna öelda. Made ütles, et kõikide diplomaatiliste esindajate puhul küsitakse alati agrément'i ehk nõusolekut ja Eestil on õigus tagasi lükata ükskõik millise diplomaatilise esindaja kadidaat. Made on kindel, et suhteid kõnealune juhtum Venemaaga ei paranda.

«Kui me võtame viimasel ajal tulnud teated Venemaalt, nagu Iskander-tüüpi rakketide paigutamine Luugasse või Moskva kaunistamine Stalini piltidega 9. mai
pidustuste puhuks, siis pole ju kumbki neist sammudest Eesti-Vene suhteid parandav ja ma usun, et venelased saavad suurepäraselt neid samme astudes sellest ka aru,» leidis Made.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles