Vene kirik: EAÕK ei tohi osaleda dialoogis anglikaanidega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metropoliit Stefanuse sõnul on Moskva patriarhaat end EAÕK küsimuses ülejäänud õigeusumaailmale vastandanud.
Metropoliit Stefanuse sõnul on Moskva patriarhaat end EAÕK küsimuses ülejäänud õigeusumaailmale vastandanud. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku (EAÕK) osalemise pärast dialoogist Vatikaniga tagasi tõmbunud Moksva patriarhaat ähvardab sama sammuga läbirääkimistel anglikaani kirikuga.

Vene õigeusu kiriku esindaja Euroopas, Viini ja Austria piiskop Illarion väljendas esmaspäevasel kohtumisel Canterbury peapiiskopi Rowan Williamsiga muret õigeusklike ja anglikaani kiriku dialoogi tuleviku pärast.

Illarion ütles Interfaxi teatel, et Moskva patriarhaat on sunnitud väljuma õigeusu-anglikaani dialoogist, kui sellel osaleb Konstantinoopoli patriarhaadiga seotud EAÕK.

Ta lisas, et Moskva patriarhaat naaseb vaid siis, kui dialoogi kaastakse temale alluv Eesti õigeusu kirik (MPEÕK) ning samasugused kirikud Ukrainas, Lätis ja USAs.

Vene õigeusu kiriku võimaliku lahkumise teise põhjusena tõi Illarion esile anglikaani kiriku otsuse hakata naisi piiskoppideks ordineerima.

Mullu sügisel lahkusid Moskva patriarhaadi esindajad õigeusu kirikute ja Vatikani esindajate kohtumiselt Itaalias Ravennas, kuna Konstantinoopoli patriarhaadi Pergamoni metropoliidi Johannese kutsel osales seal ka EAÕK.

Vene õigeusu kiriku piiskoppide kogu võttis juba 2000. aastal vastu otsuse, mille järgi ei osale Moskva patriarhaat üritustel, kus ametlike delegaatidena on EAÕK esindajad.

Moskva patriarhaat on järjekindlalt väljendanud seisukohta, et Eesti aladel elavad õigeusklikud on seitsme sajandi jooksul kuulunud Vene õigeusu kirikusse. Samuti on Vene õigeusu kirik korduvalt tauninud EAÕK registreerimist Eesti siseministeeriumi poolt 1993. aastal ning selle taastunnustamist Konstantinoopoli patriarhaadi poolt 1996. aastal, nimetades seda EAÕK asutamiseks.

EAÕK metropoliit Stefanus on BNSile öelnud, et väited EAÕK asutamisest 1996. aastal ei vasta lihtsalt tõele, sest kirik sai autonoomia juba 1923. aastal.

Stefanuse sõnul tekitab Moskva patriarhaadi hoiak konflikte ning EAÕK küsimuses on patriarhaat end ülejäänud õigeusumaailmale vastandanud.

Tüli ei ole seotud ainult EAÕK-ga, vaid ka Moskva ja Konstantinoopoli patriarhaadi võitlusega juhtrolli pärast õigeusumaailmas.

Illarion ütleski sügisel ajalehes NG-Religija, et see tüli tõstatab taas küsimuse Konstantinoopoli patriarhaadi rollist õigeusu kirikus, tema õigustest ja kohustustest ning viitas soovile anda see roll Vene õigeusu kirikule, kus tema meenutusel on rohkem liikmeid kui teistes õigeusu kirikutes kokku.

Praegu on õigeusu kirikuil küll laialdane autonoomia, kuid Konstantinoopoli patriarhi peetakse esimeseks võrdsete seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles