Liikumine kuulutas vaba ühiskonna edendajaks Ilvese

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Liis Treimann

Tallinna linnavõimuga seotud Vaba Ühiskonna Liikumise eestkõneleja Andres Kollist kuulutas täna Tallinna volikogu saalis välja vaba ühiskonna edendaja ning vaba ühiskonna pidurdaja tiitli pälvinu, esimese sai president Toomas Hendrik Ilves, teise andmekaitse inspektsioon.

Vabariigi president pälvis liikumise sõnul tunnustuse seoses seisukohtadega, mis pakkusid välja alternatiivid pronkssõduri ümber kuhjunud probleemide lahendamisel ning püüdsid ära hoida ühiskonna lõhestatuse kasvu ja Eesti riigi poliitilise kapitali vähenemist, samuti märgiti ära presidendi artiklid, esinemised ja seisukohavõtud vaba ajakirjanduse ja sõnavabaduse rollist, vastutusest, väljakujunemise järgus olevatest tavadest, ajakirjanduse enesekriitika võime puudumisest ja meedia korruptsiooniohtlikkusest, vahendas Raepress.

Andmekaitse inspektsioonile vaba ühiskonna pidurdaja tiitli omistamisel arvestati selle riigiasutuse pikaajalist rolli ja sümboolset tähendust ühiskonnas sellise
vaimsuse kandja ja sümbolina, mis on soosinud individualismi kasvu ja ühiste huvide mittearvestamist, mille tulemusena on riigi terviklikku arengut takistava
tendentsina privaatsus ja avalik huvi tarbetult vastandunud.

Andmekaitse inspektsiooni tegevust on liikumise teatel näiteks iseloomustanud meditsiiniregistrite kui kliinilise meditsiini, statistika ja teadustegevuse vahendi järjepideva pidamise takistamine, raadios sünnipäevaõnnitluste ettelugemise keelamine ja muud veidruseni ulatuvad seisukohad. Andmekaitse inspektsiooni ülepingutatud tegevus on liikumise sõnul aidanud luua baasi mõtteviisile, tausta olukorrale, kus üha enam Eesti asutusi soovib asuda ebaproportsionaalses mahus salastama dokumente ja isikkoosseise.

Tallinna linnavolikogu kuulutas vaba ühiskonna päevaks kunagise keskerakondlasest abilinnapea Vladimir Panovi kinnipidamise aastapäeva 4. märtsi. Vaba Ühiskonna Liikumise moodustasid 4. märtsil 2009 12 poliitikut, ühiskonnategelast ja ajakirjanikku, kellest suur osa on Keskerakonna liikmed. Liikumise asutasid Allan Alaküla, Peeter Ernits, Andres Kollist, Cilja Laud, Toomas Lepp, Peeter Rebane, Mailis Reps, Rein Ruutsoo, Edgar Savisaar, Ain Seppik, Ester Šank ja Rein Veidemann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles