Ado Birk võeti lõplikult Eesti riigipeade seltskonda

Elmo Riig
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ado Birki mälestuskivi.
Ado Birki mälestuskivi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigisekretär Heiki Loot tunnistas Viljandimaal Tarvastu vallas Kulbisaare talus Ado Birki mälestuskivi avades selle kunagise Maanõukogu esimehe ja peaministri Eesti riigijuhtide sekka kuuluvaks.

Birki kuuluvus riigijuhtide seltskonda võib küsimusi tekitada kahel põhjusel. Esiteks oli ta Eesti ajaloo lühima, vaid kolm päeva kestnud valitsuse juht 1920. aasta 28.–30. juulini, kusjuures Birk ise sõdis selle valitsuse valitsusena arvestamise vastu.


Valitsuse moodustamise järel avastas Birk, et sellel puudub Asutavas Kogus vajalik häälteenamus, ja ta keeldus ametisse astumast. Kuna aga seaduste järgi oli valitsus moodustatud korrektselt, kuulub Birk järjepideva Eesti riigi peaministrite sekka, nentis Loot.


Teiseks võib küsida, kas hiljem Eesti Moskva saadikuna skandaalidesse sattunud Birk üldse väärib riigijuhina mäletamist. Ka sellele vastas Loot jaatavalt – Birki mõistis õigeks toonane Eesti kohus ja oma moel ka NKVD, kes Birki kui veendunud Eesti patrioodi hukutas.


Birki sünnikohas avati eile riigikantselei ja Tarvastu valla eestvõttel tema mälestuskivi. Suve jooksul on tähistatud juba August Rei, Aleksander Warma ja Otto Strandmani sünnikodud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles