Rein Põdra Suur Vanker

Rein Veidemann
, TLÜ professor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Rein Põder
«Voor»
Eesti Raamat 2013
207 lk
Raamat Rein Põder «Voor» Eesti Raamat 2013 207 lk Foto: Repro

Läinud suvel 70. sünnipäeva tähistanud, mitu proosakogu ja mituteist romaani ilmutanud Rein Põdra uuel teosel on olemas kõik omadused, mis teevad sellest hea romaani, võimalik, et senise loomingu taustal koguni ühe meistriteose. Mis annab mulle põhjust nii väita?

Kõigepealt leidlik lugu ise. See põhineb ajaloofaktil, vabariigi valitsuse (Varese valitsuse) otsusel Eesti pangale kuuluva kulla müümise kohta NSV Liidu riigipangale 13. juulist 1940, millel on peaminister Johannes Varese, välisministri ja majandusministri kt Nigol Andreseni ning riigisekretär Karl Terrase (dokumendil miskipärast A. Terras) allkiri.

Seda dokumenti tsiteeritakse ka romaanis. Eesti Pank oli Tartu rahu alusel saadud Venemaa 15 miljonit kuldrubla deponeerinud enne Eesti okupeerimist Rootsi riigipanka, Inglise Panka ja Šveitsi Panka. Nõukogude Liidule tagastas Eesti kullavarud ainsana Rootsi. Lugu räägib sellest, kuidas kaheksast hobuveokist koosnev kullavoor Rootsi jõudis, ja nende saatjateks olnud meeste saatusest. See on nii usutavalt esitatud, et võiks olla tõestisündinud lugu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles