Kalle Muuli: California raha

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Otsason
Rein Otsason Foto: Peeter Langovits

Perestroika näis 1988. aasta oktoobris liikuvat täie hooga komparteile meelepärases suunas. Baltimaade rahvarinded nõudsid rahvuslippude lehvides liidulepingute sõlmimist, et elada edasi nõukogude rahvaste ühtses ja vennalikus peres. Suveräänsus on võimalik ka omariikluseta, seletati uhkelt.

Väike probleem oli vaid ettepanekuga viia Eesti üle isemajandamisele. Seda ei saanud kõrvale heita ja lihtsalt ära unustada. Keskvõimu ainus võimalus isemajandamise idee kuidagi alla neelata oli anda isemajandamisele nagu suveräänsuselegi okupatsiooniga kokku sobiv sisu.

NSV Liidu plaanikomitee esimees Juri Masljukov oli juba suvel koostanud selleks terve abinõude plaani. Kuid ENSV plaanikomitee juht, IME üks kõige innukamaid vastaseid Valeri Paulman asus Masljukovi plaani ellu viima nii rohmakalt, et valitsusjuht Bruno Saul oli sunnitud ta Rahvarinde protestide vaigistamiseks lahti laskma.

Nüüd saabus Rein Otsasoni tähetund. Teaduste Akadeemia majanduse instituudi direktorina oli ta Paulmanile vastandunud IME töörühma juht. Teist töörühma, IME probleemnõukogu, juhtis Edgar Savisaar. Kui Saul pidi valima, eelis­tas ta enda­le lähemal seisvat Otsasoni ja määras ta 8. septembril 1988 Paulmani asemel plaanikomitee esimeheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles