Venemaa läänenaabritel on mõistlik kokku hoida

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Venemaa ja Valgevene näitasid sõjaväeõppustega «Zapad 2013» valmisolekut potentsiaalseteks konfliktideks, tõdes Postimehele Kaliningradi oblastis õppuste üht episoodi jälginud Eesti kaitseatašee Venemaal kolonelleitnant Andres Kütt.

Kus ja mida teile täpsemalt näidati?

Moskvas resideerivatele atašeedele ja NATO sidemeeskonna Moskva esindajatele näidati 26. septembril Kaliningradi linna lähedal Primorskis paikneval Hmeljovka polügoonil õppuste «Zapad 2013» ühte episoodi. Sõjaväelased kutsuvad seda demoks, kuna visuaalselt ja ülevaatlikult on võimalik tunni-pooleteise jooksul jälgida lavastatud episoodi süžeed otsast lõpuni sinna juurde kuuluvate selgitustega.

Nagu eelnevalt teada, oli episoodi sisuks võitlus Valgevene ja Venemaa territooriumile Kaliningradi oblastisse infiltreerunud terroristliku rühmitusega, kelle vastu siis ka ühiste jõududega võideldi.

Täpsemalt, terroristlikule rühmitusele tarniti meretranspordiga nii konventsionaalseid ja võimalik, et mittekonventsionaalseid relvi. Ennetamaks saadud relvasaadetise kasutamist terroristide poolt, kes teadaolevalt paiknesid mereäärses külas, viis Valgevene ja Venemaa relvajõudude ühisformeering läbi ennetava ründeoperatsiooni, et neutraliseerida terroristide tõenäoline võimalik tegevus nende vastutusalal.

Ründeoperatsiooni õnnestumiseks olid kaasatud erinevad väeliigid. Maavägi soomukitelt BTR-80M sooritas dessandi, mille tagas merevägi dessantlaevadega. Õhust toetasid operatsiooni läbiviimist hävitajad SU-25, ründehelikopterid MI-24. Üle operatsiooniala lendas ka õhudessandi valmidusega transportlennuk, kuid suure tuule ja vihmaraju tõttu loobuti seekord õhudessandist. Päris kriisi või sõja ajal oleks dessant alla visatud iga ilmaga – selles pole üldse kahtlust.

Kuidas te nähtut hindate?

Vene relvajõudude erinevate väe- ja relvaliikide koostöö ründeoperatsiooni läbiviimisel toimib hästi, ka rasketes ilmaoludes. Näiteks dessandi maabumisel jõudsid vaatamata suurele lainetusele dessantlaevadelt kaotusteta randa kõik modifitseeritud soomukid, lisaks piisav tuletoetus õhust – kõik see annab hea pildi sõjalisest valmidusest ja koostöövõimest. Samas, kõikides Vene relvajõudude väeosades ei ole kasutatav relvastus kaugeltki nii moode kui selle demo läbiviimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles