Zenith, särav täht kellataevas

Riina Luik
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Zenith

14. oktoobril möödub aasta päevast, mil Austria langevarjusportlane ja BASE hüppaja Felix Baumgartner sooritas 38 969,4 meetri kõrguselt stratosfäärist vabalangemishüppe Maale. Saavutades kiiruseks 1357,64 km/h, sai temast esimene inimene, kes ületas omal jõul helikiiruse. Pole kaugeltki juhus, et Baumgartneri randmel oli kell, mille nupul taevatäht – Zenith kuulub kellamaailma säravaimate tähtede sekka ja pürib kosmosesse selle sõna mitmes tähenduses.

«Ma tulen koju!» hüüdis New Mexico kohal enneolematust taevasest kõrgusest õhupallikapslist õhusööstu alustanud Baumgartner, keda tema hulljulguse pärast kutsutakse Kartmatuks Felixiks. Miljonid silmapaarid üle terve maailma jälgisid telerite vahendusel pinevusega Red Bull Stratose missiooni ja Baumgartneri hüpet, kuid vaid vähesed väljavalitud teadsid, et Kartmatu Felix ei sooritanud seda hüpet üksinda. Tema randmel oli kosmosekangelasele vääriline partner – lähim abimees ehk ülitäpne kell.

 Zenithi roostevabast terasest korpusega esimene automaatne kronograaf El Primero Stratos Flyback Striking 1/10th loodi austusavaldusena Baumgartnerile ja tema hulljulgele rekordipurustamiskatsele (helikiirus on 343,2 m/sek ehk 1235,52 km/h), kuid need üliekstreemsed tingimused olid proovikiviks ka Zenithi enda kellameistrite tööle. Tegu polnud reklaamitrikiga, vaid kellal oli selles inimvõimete piire kompavas väljakutses kanda ülioluline ja vastutusrikas roll.

See pidi jääma sekundilise täpsusega eksimatuks kogu protsessi vältel: alates liikumisest maapinnalt stratosfääri, tegema läbi helibarjääri ületava vabalangemise ning jõudma absoluutses töökorras tagasi Maale. Lisaks sellele pidi see võimaldama hüppe ajal jälgida mitmeid turvalisuse seisukohast üliolulisi näidikuid, et nende alusel oma tegevust planeerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles