Konkurentsiamet taunib Tallinna taksopeatuste rendileandmist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuskäimise põhjuseks on Viru tänava otsas asuv taksopeatus, mille linn andis rendile Tulika Taksole.
Kohtuskäimise põhjuseks on Viru tänava otsas asuv taksopeatus, mille linn andis rendile Tulika Taksole. Foto: Uwe Gnadenteich

Konkurentsiamet leidis, et taksopeatuste rendileandmine Tallinna linnavalitsuse poolt läbi viidud kujul kahjustab taksoteenuseid pakkuvate ettevõtjate vahelist konkurentsi ja ahendab sellega tarbijate valikuvõimalusi.


«Olukorras, kus olulisematele taksopeatustele omab ligipääsu vaid üks ettevõtja, on konkureerivate ettevõtjate tegevus takistatud,» selgitas konkurentsiameti üldosakonna juhataja Maarja Uulits.

«Tallinna linnavalitsus on asunud piirama taksoettevõtjate vahelist konkurentsi majanduslikult kõige tasuvamas segmendis - vanalinnas. Konkurentsiamet on seisukohal, et tegemist on konkurentsipiiranguga, mida ei kaalu üles Tallinna linnavalitsuse poolt esitatud põhjendused. Neid eesmärke, mida transpordiamet on enampakkumist korraldades silmas pidanud, ei ole taksopeatusi rentides kas võimalik täita või neid saaks saavutada selleks oluliselt kohasemaid vahendeid kasutades,» lisas ta.

Linnavalitsus põhjendas taksopeatuste rendileandmist vajadusega parandada taksoteenuse kvaliteeti ja korrektsust, tagada heakord taksopeatustes ja motiveerida taksojuhte tegutsema Tallinna kesklinnast eemal. Samuti pidi see liiklust sujuvamaks muutma, sest klienti ootavad taksojuhid häirisid vanalinna piirkonnas liiklust.

Konkurentsiameti hinnangul on konkurentsipiirangute rakendamine selliste eesmärkide saavutamiseks ebaproportsionaalne ja kohmakas vahend, mis takistab paljude seadusekuulekate taksojuhtide tegevust. Nii soovitaski amet linnavalitsusel edaspidi loobuda taksopeatuste välja rentimisest üksikutele taksoettevõtjatele.

Taksopeatuste rendile andmist palus konkurentsiametil hinnata MTÜ Eesti Taksojuhtide Liit. Nende õnnetuseks pole konkurentsiametil aga linna üle võimu. «Konkurentsiameti soovituse täitmine ei ole iseenesest kohustuslik, kuid loodame, et linnavalitsus siiski arvestab sellega. Taksojuhtide Liidul on võimalik pöörduda kohtusse, mida nad varem ka teinud on,» ütles Uulits Postimees.ee'le.

Linnapea Edgar Savisaar ütles konkurentsiameti teadet kommenteerides, et see võtab ta ohkama. «Kas mäletate, kui aasta või kaks tagasi olid lehtedes suured pealkirjad, et Tallinnas tegutseb taksomaffia ja ausad taksojuhid tõrjutakse kesklinnast minema.
Linn võttis ajakirjanduse näpuganäitamist tõsiselt ja transpordiamet töötas välja lahenduse, et antakse taksopeatused rendile ja vastutus pannakse konkreetsetele tugevatele taksofirmadele,» ütles Savisaar raadio Kuku saates «Linnatund».

«Nüüd tuli siis teade, et sellega me piirame vaba konkurentsi. Ma ennustan, et kui me nüüd loobume taksopeatuste rendileandmisest, siis tõuseb teine pool tagajalgadele ja ütleb, et jälle on mustad jõud platsis,» lisas ta.

Savisaar paneb suured lootused taksokomisjoni uuele koosseisule. «Ma usun, et see on karmim, kui oli eelmine komisjon. Seda juhib Jüri Pihl ja sinna kuuluvad Koit Pikaro ja veel mõned kõvad asjatundjad. Ma arvan, et nad suudavad eraldada terad sõkaldest,» lausus linnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles