50-aastaselt kapist välja

Hendrik Kuusk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jagatud rõõm: Doktor Kloun poeb kiirelt laste, sel pildil Elsa Noore südamesse ning paneb nad koos endaga naerma ja trikke tegema.
Jagatud rõõm: Doktor Kloun poeb kiirelt laste, sel pildil Elsa Noore südamesse ning paneb nad koos endaga naerma ja trikke tegema. Foto: Hendrik Kuusk

Ärimees on üks tõsine mees. Tõsise vastand on lõbus. Lõbus mees on kloun. Ärimees teeb äri ja kloun teeb klouni. Ärimees ja kloun on vastandid. Aga vastandid pidid ju tõmbuma!

Mis vahet on ärimehel ja klounil? Mõlemad panevad hommikul ülikonna selga, võtavad kohvri näppu ja üritavad täita suuri kingi. Ülikonna värv on erinev, kohvri sisu on erinev, aga kingad – need võiks ju samad olla.

Klouni võluvägi
Tallina lastehaigla palatid ja koridorid on lastele kohatult nukrameelsed ja vaiksed. Tõved ja mured täidavad värvivaeseid ruume. Mängutuppa astub valge kitliga mees, keda teistest arstionudest eristab punane nina ja must torukübar. «Tere, mina olen Doktor Kloun!» tutvustab ta end ja muudab värvilise rätiku hetkega jalutuskepiks. Veel mõned trikid ja ruumid täituvad võluväel naeruga.

Ärimehe võluvägi
Eesti kodu- ja sisustuskaupade letid olid üheksakümnendate alguses tühjad. Soomes asuvasse Tammer-Tukku hulgimüügifirmasse astus sisse lihtsas riietuses mees. «Tere, mina olen Aivar Minumets. Ma ostaks siit midagi ja prooviks Eestis müüa,» tutvustas ta end esimesele vastutulijale. Mõni hetk hiljem räägiti juttu juba Soome suurima hulgimüügifirma omaniku Reijo Mäenpääga. Mehed lõid käed ja justkui võluväel täitus Eesti Minumetsa poodidega.

Klouni taskud
Kloun peab kogu töö üksi ära tegema. Kahe tunni jooksul tuleb naerutada viis korrust. Igapäevaselt mustkunstiga tegeleval mehel on aastas 130 esinemist, kuid umbes kaks korda kuus leiab ta tee lastehaiglasse. Hoolimata raskest tööst lastega pole tal sealt lahkudes taskud raha täis. Doktor Klouni mängimise eest ta raha ei küsi. «Kihvt on esineda, ja mulle meeldib heategevusega tegeleda,» ütleb kloun.

Ärimehe taskud
Alguses tegi Minumets pea kogu töö koos perega ära. Nädalas tuli avada kuni kolm poodi, kuna kõikjal kerkisid suured kaubanduskeskused. Kõrgajal oli Minumetsal 20 Foorumi poodi ja viis esimest Eesti Tiimarit. Selle vaatamata ei olnud tal endal taskud raha täis. «Meil oli käive 60–70 miljonit krooni aastas, aga ma käisin veel oma kohvitermose ja võileivaga Soomes. Mul endal raha ei olnud, kõik läks firmasse,» selgitab ärimees.

Klouni kohver
Ühe triki ajal ütleb Doktor Kloun pisikesele poisile: «Puhu minu käe peale.» Aga poiss ei puhu klouni arvates õigesti. «Puhu tugevamini!» soovitab kloun, ja poiss puhub uuesti. Kui kloun nüüd käe avab, on pall kadunud ja rännanud hoopis poisi enda pihku. Kaks tundi laste seltsis möödub märkamatult ja peagi on mustkunstnikust doktoril aeg maagiline kohver taas kokku pakkida.

Ärimehe kohver
2001. aastal ütlesid Tiimari omanikud Minumetsale: «Müü oma Tiimarid ära.» Kuid Minumets ei vastanud soomlaste arvates õigesti. «Aga müü kogu firma ära,» pakkus Tiimari uuesti, ja Minumets müüs. Kui soomlased rahakoti avasid, oli raha rännanud Eesti suurima kodukaupade keti üles ehitanud mehe pihku. «Ma tahtsin ka, et mul oleks üks palgapäev,» selgitab Minumets. 2008. aastal müüs ta osaluse ka teistes ärides ja lõpuks oli aeg suurärimehe kohver kokku pakkida.

Ühed kingad
Lastehaiglas Doktor Klouniks kehastuv mees on olnud pikaaegne mustkunstihuviline, kuid täie pühendumusega hakkas trikke õppima alles viis aastat tagasi, kui tekkis vaba aega. «50-aastaselt tulin kapist välja ja hakkasin esinema,» selgitab punase klounininaga ärimees. «Kui firmad maha müüsin, siis vaatasin, et nüüd on hea võimalus oma hobiga avalikult tegeleda. Kuulsin Doktor Klouni projektist ja mõtlesin, et miks mitte ka lastele nalja teha.»

Pärast suurest ärist taandumist pühendas ta end jäägitult mustkunstile: võttis Las Vegases laste mustkunsti kursusi ja nokitses öösiti oma trikikasti kallal. «Istusin mänguasjadega laua taga: lõikasin, viilisin, kleepisin ja õppisin siis nendega trikke tegema. See oli uskumatult põnev aeg,» meenutab Minumets metamorfoosi ärimehest mustkunstnikuks ja Doktor Klouniks.

Mustkunsti ja lapselapse kõrvalt võtab ta ikka aega, et pühendada end haigete laste päeva naeru toomisele. «Mulle kohe meeldib, see on hea ja õige,» kirjeldab ta oma motivatsiooni. «Mul on elus hästi läinud, nüüd on võimalus anda teistele midagi vastu.»
Kui Doktor Kloun lahkub, võtab ta seljast valge kitli ja peast kõvakübara. Kingad jäävad aga samaks. Ärimehe kingad või klouni omad, Aivar Minumets täidab edukalt mõlemad.

Doktor Kloun

Doktor Klounid on eriväljaõppe saanud haiglaklounid, kes külastavad alates 2007. aastast lastehaiglates tõbiseid poisse-tüdrukuid, et neile ja nende peredele tuua kübekest rõõmu ja naeru.

Eesti haiglakloune koondav MTÜ Doktor Kloun ei saa toetust haigekassalt, vaid toetub ettevõtete ja eraisikute toetusele.

Aivar Minumets on üks paljudest Doktor Klounidest.

Aivar Minumets

55-aastane Aivar Minumets oli üheksakümnendatel edukas ärimees. Talle on kuulunud kodutarbepoodide ketid Foorum, SuperBox ja Koduekstra. Ta tõi Eestisse Tiimari ning näpu pulsil hoidmiseks peab Tallinnas Leiumarketi poodi.

Hobikorras esineb mustkunstnikuna ja kehastab viiendat aastat Doktor Klouni.

Minumets on Rotary klubi liige ja aktiivne heategevuses osaleja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles