Imavere nandubeebid teevad ajalugu

Järva Teataja / Postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nandude liha on maailmas hinnatud äärmiselt madala rasvasisalduse poolest. Imaveres koorunud nandubeebidel on vedanud, sest liharooga neist kunagi tegema ei hakata, küll aga saab Sassi talust osta maitsvaid nandude mune.
Nandude liha on maailmas hinnatud äärmiselt madala rasvasisalduse poolest. Imaveres koorunud nandubeebidel on vedanud, sest liharooga neist kunagi tegema ei hakata, küll aga saab Sassi talust osta maitsvaid nandude mune. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eestis esimesi looduslikult koorunud eksootilisi nandutibusid saab näha Imaveres Sassi talu jaanalinnukasvanduses koos nandupapaga aias ringi jalutamas.


Sassi talu jaanalinnufarmi omaniku Innar Rohtsalu teada pole ükski nandu Eestis looduslikult sündinud, seega teevad kasvanduse kolm beebit ajalugu. Varem olevat nadusid ilmale tulnud vaid inkubaatoris, sedagi nende enda talus. «Praegu nad jalutavad juba aias, võtavad päikesevanni ja on oma eluga rahul,» ütles Rohtsalu esmaspäeva lõuna ajal.

Kolm muna ei koorunud

Mis soost vastkoorunud on, Rohtsalu veel öelda ei osanud. «Seda vaatame siis, kui nad suuremaks on kasvanud – sulestiku värvuse, krae ja suguelundite järgi,» sõnas ta.

Kuigi isane nandu hakkas hauduma kuut poolekilost nandumuna, koorusid neist esmaspäeva hommikuks vaid pooled ja ülejäänud läksid hukka. Innar Rohtsalu nentis, et kõiki mune polnud isa lihtsalt viljastanud. «Need kolm muna läksid mädanema ja nendega pole enam mitte midagi teha,» ütles ta.

Tegelikult võib üks emane pessa muneda kuni 30 muna. Et nandudele on tüüpiline polügaamsus, kus isasel on mitu emast, võib munade arv ulatuda 60ni.

Vaatamata sellele, et Sassi talus on kaks emast nandut, ei lasknud Rohtsalu pesakonda liiga suureks. «See on ikkagi esimene kord, sellest tuleb alles õppida,» ütles ta.

Nandud ja jaanalinnud on Rohtsalu selgitust mööda väga erinevad, aga samas ikka päris sarnased ka. Mõlemad on jaanalinnulised, kuid pärit erinevatelt kontinentidelt. Kui jaanalinnud on pärit Aafrikast, siis nandud hoopis Lõuna-Ameerikast.

Suuremad erinevused ilmnevad välimuses. «Nandud on tunduvalt väiksemad,» ütles Rohtsalu. Kui jaanalinnud võivad kasvada kuni 2,5 meetri kõrguseks, siis nandud on meetri jagu lühemad.

Suurim sarnasus lindude vahel tuleb välja aga iseloomus. Nandud, nagu jaanalinnudki, olevat väga sõbralikud ja uudishimulikud.

Kui internetist võis leida väite, et isased nandud ründavad poegi kasvatades igaüht, kes lähedusse satub, siis Rohtsalu sellega täiesti päri pole. «Oma perekonda ehk meid ta ei ründa, aga eks ta loomad, näiteks kassi, ajab küll minema,» selgitas ta.

Nanduliha mekkida ei saa

Oma päritolumaal kütitakse nandusid nende punase liha pärast, mis on äärmiselt väherasvane. «See on midagi metskitse- ja põdraliha vahepealset,» ütles Rohtsalu, kes proovis liha välisreisil. Enda linde farmi omanik toiduks ei kasvata.

Küll aga on farmist võimalik osta nandude mune, mis võivad kaaluda kuni 900 grammi. «Need on väga maitsvad ja ühest munast võib söönuks saada umbes kuus inimest,» lausus Rohtsalu.

Loomatark Aleksei Turovski ütles, et Eesti kliima on nandude jaoks mõõdukalt soodne ja nende koorumine siin ei tohiks väga keeruline olla.

Turovski ütlust mööda peab selleks, et mõni eksootiline loomaliik järglasi saama hakkaks, selgeks tegema vastavale liigile vajalikud kasvutingimused. «Näiteks lambad on tegelikult kõrg- ja keskmäestiku loomad, aga meie äärmiselt tasasel pinnal elavad samuti suurepäraselt,» selgitas ta.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles