USAd ohustab laenuraha lõppedes maksevõimetus

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui Ameerika Ühendriikide seadusandjad ei suuda 17. oktoobriks võlalae tõstmises kokku leppida, võib sellele järgneda osaline maksejõuetus.

«Kui eelarveummikutel on pretsedendid olemas, siis maksejõuetusel pretsedenti pole,» ütles investeerimispanga Goldman Sachs tegevjuht Lloyd Blankfein. «Mina ei ole vaimustatud selle protsessi tunnistajaks olemisest,» lisas ta.

Praegu võib USA emiteerida võlakirju 16,669 triljoni dollari väärtuses. Rahandusminister Jack Lew märkis, et võlakirjaemissioonid ulatuvad praeguse lubatud piirini ilmselt 17. oktoobril. Juhul kui enne seda kuupäeva ei suudeta tõsta võlalage ehk summat, mida riik võib laenata, saab rahandusministeeriumil millalgi ajavahemikul 18. oktoobrist kuni 5. novembrini raha otsa. Ilma seadusliku loata enam juurde laenata ei saa, aga ilma laenurahata ei saa rahastada eelarvet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles