Nahk küsib sügisel rohkem niisutust

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesega liialdamine on põhjus, miks paljud inimesed sügiseti
naha kuivuse käes kannatavad.
Päikesega liialdamine on põhjus, miks paljud inimesed sügiseti naha kuivuse käes kannatavad. Foto: Teet Malsroos

Kui suvel polnud aega ega tahtmist kreemipotsikutega jännata, siis sügisel küsib nahk seda enam niisutust. Samuti on pikk ja päikeseküllane suvi jätnud paljudele inimestele märke pigmendilaikude näol.

Iluravikliiniku Medemis meditsiiniala juhi Jevgenia Makarova sõnul ongi sügisese nahahoolduse märksõnadeks niisutamine ja toitmine, sest olgem ausad – paljud inimesed jätavad suvel naha eest hoolitsemise üsna unarusse, kuid päike teeb ju oma töö. «Naha kuivus pole sügiseti probleemiks ainult loomupäraselt kuiva nahaga inimestele, vaid ka neile, kel on tegelikult rasune nahk. Nad tunnevad, et nahk muutub pindmiselt kuivaks ja kiskuvaks,» räägib Makarova.

Olenevalt tüübist vajab kuivusele kalduv nahk täiesti erinevaid hooldusvahendeid: rasune nahk küsib niisutavat kreemi, ent kuiv ja õhuke nahk ei suuda eriti midagi sellise kreemiga peale hakata. «Rasune dehüdreeritud nahk oskab niisutava kreemiga edasi toimida, aga kuiva naha füsioloogia puhul satub nahk justkui segadusse ning probleem ei lahene,» selgitab Makarova. Sellepärast vajabki kuiv nahk pigem toitvat kreemi. Hästi sobib näiteks naturaalne näoõli (astelpaju-, kibuvitsa-, kuningakepiõli jms) mõnest ökopoest. Makarova sõnul aitab õli kuiva naha puhul probleemi sageli tõhusaimalt lahendada. Paljud on hädas naha allergiliste reaktsioonidega, mille puhul sobib samuti kõige paremini loodustoode.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles