E-valimistel osalemist ei tingi erakondlikud eelistused

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Vassil
Kristjan Vassil Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tartu Ülikoolis valmiv raport, mis analüüsib alates 2005. aastast Eestis toimunud e-valimiste andmeid, näitab, et e-hääletusel osalemise ja parteivaliku vahel pole nii tugevat seost, et e-valimiste toimumine annaks edumaad mõnele kindlale erakonnale.

E-hääletusel osalemise põhjuslikuks teguriks on raporti järgi hoopis inimeste demograafiline, hoiakuline ja käitumuslik profiil, mitte aga nende erakondlik eelistus.

«Teisisõnu, Keskerakond ei saa seetõttu vähem hääli, et Reformierakonna hääletajad annavad oma hääle interneti teel,» ütles raporti autor, Tartu Ülikooli võrdleva poliitika teadur Kristjan Vassil, kes on pikemalt e-valimiste temaatikaga tegelenud.

Raport on valmimas Eesti ühe teaduskeskuse, tarkvara tehnoloogiate ja rakenduste tippkeskuse (STACC) tellimusel, ning avaldatakse viimase poolt täies mahus pärast kohalikke valimisi.

Kristjan Vassili sõnul on tema osalusel tegutsev rahvusvaheline uurimismeeskond Eestis e-valimiste alaseid küsitlusi läbi viinud alates 2005. aasta valimistest, ning tänaseks on sellest kujunenud unikaalne ja kõige pikem aegridasid sisaldav e-valimiste uuring maailmas. «Peamine eesmärk on siiani olnud hinnata, kes on tüüpilised e-hääletajad, kuidas nad erinevad üldisest valijaskond, milline on e-valimiste mõju poliitilisele osalusele jne.»

STACCi tellitud konkreetne raport on pühendatud kahele seni ebapiisavalt uuritud küsimusele: kas e-valimised on poliitiliselt kallutatud ning kuidas on ajas muutunud usaldus e-valimiste süsteemi vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles