Eesti tervishoiu võiks päästa täiendav maksuraha

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoidu tuleb leida lisaraha, nendib vastvalminud aruanne.
Tervishoidu tuleb leida lisaraha, nendib vastvalminud aruanne. Foto: Silja Kaigu

Päästmaks Eesti tervishoiusüsteemi uppi lendamisest, tuleb leida lisaraha, üks võimalus selleks oleksid kaudsed maksud nagu aktsiisid ja kapitalimaksud, paneb ette sotsiaalministeeriumi, haigekassa ja WHO koostöös valminud aruanne.

Lisavahendeid on vaja leida selleks, et tervishoid suudaks ka edaspidi pakkuda teenuseid samal tasemel ja samal määral kui praegu, selgitas WHO esindaja Eestis Jarno Habicht Vikerraadio uudistele.

Aruande järgi tuleks sotsiaalmaksu kõrvale leida muid kaudseid makse, mille arvelt rahastamist parandada. Sellisteks maksudeks võiksid olla kapitali- ja tarbimismaksud, näiteks võiks sotsiaalmaksuga maksustada ka investeeringutest saadavad dividendid.

Inimeste omaosaluse suurendamist aruanne kuigi heaks võimaluseks ei pea. Habichti sõnul on omaosalusel kindlasti tervishoius kindel roll, kuid see ei tohiks takistada arstiabi kättesaadavust. Nii on aruandes punkt, mis soovitab kaaluda täiskasvanute hambaravi taaslülitamist ravikindlustusest hüvitatavate teenuste paketti.

Samuti on aruande koostajad näinud vajadust aidata kaasa patsientide kulutuste ohjamisele. Selleks tuleks soodustada ratsionaalset ravimikasutust ja suurendada odavamate koopiaravimite väljakirjutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles