Ministeerium: Nool teeb meelevaldseid järeldusi

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevased suusaässad Tartu maratoni tillusõidu stardis
Tulevased suusaässad Tartu maratoni tillusõidu stardis Foto: Margus Ansu

Kultuuriministeeriumi asekantsler peab Erki Noole süüdistusi noortepordi halva käekäigu kohta meelevaldseiks ning tunneb heameelt selle üle, et palju uusi noori on peale tulemas.


Olümpiavõitja ja riigikogu liige Erki Nool ütles eile, et Eesti noortesport on kehvas seisus ning kusagilt ei paista noori sportlasi, kes teeksid ilma 2016. aasta olümpial Rio de Janeiros. Süüdi on tema hinnangul kultuuriministeeriumi asekantsler Tõnu Seil.

«See on argumenteerimata ja väga meelevaldne väljaütlemine,» vastas Seil. «Kuigi me räägime spordielu võludest ja valudest temaga üsna tihti, siis on kahju, et ta ei öelnud seda ei riigikogu liikmena ega olümpiakomitee esindajana näost näkku,» lisas Seil.

Asekantsler osutas, et Vancouveri olümpiast rääkides tasub meeles pidada, et riigile raskel majanduslikul perioodil säilitati talispordi toetused täies mahus. Kõik teised alad Eestis said kärpe.

«Kahjuks Nool ei öelnud täpsemalt, mis mure on noortespordiga. Kui on rahamure, siis saame seda alati ümber mängida või juurde tuua. Kui küsimus aga on treeningtöös, siis sellesse ei saa kuluturiministeerium sekkuda,» rääkis Seil. Ta möönis, et toetused võivad olla küll väiksemad, kui peaks, kuid selle üle saab alati rääkida.

Eestis on sport lahti riigistatud, riigi ülesanne on tingimuste loomine - seadusandlus, rahaline toetamine ja investeeringud. «Me ei saa kuidagi sundida noori kiiremini jooksma või neile sära silma panna. Seda peab inimene, treener, spordiklubi ja lapsevanem ise tegema.»

Asekantsleri hinnangul on spordisüsteem üles ehitatud väga kindlalt toimivatele rahastamisallikatele ning noorte spordiklubid professionaalses mõttes väga heal tasemel. Ta tunnistas, et noortespordis ei ole tegelikult midagi kritiseerida ja pigem võib seal näha väga suurt potentsiaali. «Eriti kergejõustikus, kus on noori palju peale tulemas.»

«Treenerite süsteem ja baaside olemasolu on väga hea. Kuid kõik näevad, et Eesti spordil pole edu. Samas tuuakse välja, et spordinoor on nagu tavaline noor, kes on muutunud laisemaks ja mugavamaks. Muid ahvatlusi on nii palju ja võib-olla see ka mõjub. Spordinoor ei erine tavanoorest,» rääkis Seil.

Ta möönis, et kõik ei ole Erki Nooled, kes oma isiku ja võitlejahingega on spordis üks erandeid. «Kõik ei ole paraku sellised, kui kõik oleks temasugused, siis oleks asi väga ilus.»

«Mina ootan pigem riigikogu tuge. Milline on sinna valitud spordiinimeste panus sellesse, et noortesport on selline, nagu ta praegu on. Rahakott on tegelikult riigikogu käes. Diskussiooni pole nende poolt toimunud, võib olla nüüd siis tuleb ja paha see ei teeks,» sõnas kultuuriministeeriumi asekantsler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles