Andra Reinomägi: viiendik ühiskonnast, kellega arvestada

, õiguskantsleri kantselei laste õiguste osakonna nõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andra Reinomägi
Andra Reinomägi Foto: Õiguskantsleri büroo

Andra Reinomägi kirjutab, et omavalitsused peaksid kuulama ka laste ja noorte arvamust kohaliku elu korraldamisel.

Oktoobris toimuvad Eestis kohalike omavalitsuste volikogude valimised. Kohaliku omavalitsuse põhimõte on igaühe seaduslike õiguste ja vabaduste tagamine ning kodanike õigus osaleda kohaliku omavalitsuse teostamisel. Kuigi alla 18-aastastel valimisõigust ei ole, puudutab osalemise õigus ka lapsi ja noori, kelle arvamust kohustab muu hulgas kuulama ÜRO lapse õiguste konventsioon, millega Eesti on ühinenud. Ühiskonna hoiakud toetavad laste kaasamist. Küsimus on pigem harjumuses ja oskustes seda teadlikult teha. Mõtteviisi juurdumises, et lapsed võiksid oma arengutasemest lähtuvalt kaasatud olla ja arvamust väljendada.

Lapsed moodustavad Eesti elanikkonnast pea viiendiku. Lasteombudsman peab tähtsaks, et kohaliku omavalitsuse elu korraldamisel arvestataks laste ja noorte arvamustega. Laste igapäevaelu ja kohaliku elukorraldusega seotud ootuste ning mõtete väljaselgitamiseks kohtusid lasteombudsmani nõunikud koolinoortega Eesti eri paigust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles